UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei până la 31 iulie 2021, ca răspuns la acțiunile de destabilizare din Ucraina
Consiliul UE a decis astăzi, 17 decembrie, prelungirea măsurilor restrictive care vizează în prezent sectoare specifice ale economiei ruse până la 31 iulie 2021, potrivit unui comunicat. Aceste sancțiuni au fost impuse în 2014 ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina.
Decizia Consiliului urmează celei mai recente evaluări a stadiului punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk – prevăzute inițial să se desfășoare până la 31 decembrie 2015 – în cadrul Consiliului European din 10-11 decembrie 2020. Având în vedere că acordurile de la Minsk nu sunt puse în aplicare pe deplin de Rusia, liderii UE au luat în unanimitate decizia politică de a prelungi sancțiunile economice împotriva Rusiei, scrie caleaeuropeana.ro.
Sancțiunile limitează accesul la piețele de capital primare și secundare ale UE pentru anumite bănci și societăți rusești și interzic formele de asistență financiară și brokeraj către instituțiile financiare rusești.
Măsurile interzic, de asemenea, importul, exportul sau transferul direct sau indirect al tuturor materialelor din domeniul apărării și instituie o interdicție pentru produsele cu dublă utilizare destinate uzului militar sau utilizatorilor finali militari din Rusia.
Sancțiunile îngrădesc în continuare accesul Rusiei la anumite tehnologii sensibile care pot fi utilizate în sectorul energetic rusesc, de exemplu în producția și explorarea petrolului.
Pe lângă sancțiunile economice, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeii și a orașului Sevastopol de către Rusia și la destabilizarea deliberată a Ucrainei, precum măsuri diplomatice, măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) și restricții specifice privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopol.