UE impune noi sancțiuni împotriva grupării Wagner pentru „încălcări ale drepturilor omului” comise în Republica Centrafricană, Mali, Sudan și Ucraina
Uniunea Europeană a anunțat sâmbătă, 25 februarie, noi sancțiuni împotriva grupării de mercenari „Wagner” pentru „încălcări ale drepturilor omului” comise în Republica Centrafricană, Mali, Sudan și Ucraina.
Astfel, 11 persoane, nouă în Africa și două în Ucraina, și șapte entități legate de grup au fost adăugate pe lista blocului comunitar european ce impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie.
Josep Borrell, șeful diplomației UE, a declarat că „activitățile grupului Wagner sunt o amenințare pentru populațiile țărilor unde acesta operează și pentru Uniunea Europeană”.
Consiliul European a precizat că opt membri ai Wagner și cele șapte entități vizate de aceste noi sancțiuni se află sub incidența regimului de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului pentru activitățile grupului în Republica Centrafricană și în Sudan. Un al nouălea membru al Wagner este vizat de regimul de sancțiuni al UE ce se aplică în mod specific în Mali.
Este vorba de șeful forțelor Wagner în această țară, unde combatanți ai grupului „au fost implicați în acte de violență și numeroase încălcări ale drepturilor omului, inclusiv execuții extrajudiciare”.
„Printre persoanele incluse pe listă se numără doi comandanți ai Grupului Wagner implicați activ în capturarea orașului Soledar din Ucraina, în ianuarie 2023, șeful Grupului Wagner din Mali, unde mercenarii Wagner au fost implicați în acte de violență și în multiple încălcări ale drepturilor omului, inclusiv omoruri extrajudiciare, precum și diverși membri ai grupului din Republica Centrafricană. Printre aceștia se numără consilierul pe probleme de securitate al președintelui Republicii, purtătorul de cuvânt al grupului în această țară, precum și membri ai grupului cu roluri operaționale sau care conduc campanii de propagandă și dezinformare pro-Wagner”, a anunțat Consiliului European într-un comunicat.
UE declară că rămâne „profund preocupată de încălcările și abuzurile grave ale drepturilor omului, cum ar fi tortura și alte tratamente sau pedepse inumane sau degradante, precum și execuțiile și omorurile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, comise de Grupul Wagner”.
La sfârșitul lui 2021, grupul Wagner, care luptă activ alături de armata rusă în Ucraina, a fost sancționat de UE cu privire la „acțiuni de destabilizare” desfășurate în Ucraina și în mai multe țări din Africa. Și aceste sancțiuni constau în interzicerea emiterii de vize unor persoane și blocarea unor active în UE.
Grupul Wagner, acuzat de abuzuri în numeroase zone de conflict
Organizația de mercenari instituită de Rusia, cunoscută drept grupul Wagner, a fost fondată în 2014. Grupul Wagner este finanțat și condus de Evgheni Prigojin, un afacerist din cercul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Luptătorii Wagner, recrutați inclusiv din rândul deținuților ruși, sunt acuzați încă din 2014 că servesc din umbră interesele regimului președintelui rus Vladimir Putin şi că au comis abuzuri în numeroase zone de conflict, în special în Siria, Ucraina şi în mai multe țări africane.
În martie 2022, autoritățile ucrainene anunțau că mercenarii grupului Wagner planificau o tentativă de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a prim-ministrului Denis Șmîgal. Într-un interviu pentru CNN, consilierul ministrului ucrainean al Apărării, Markian Lubkivski, a declarat că probele care confirmă tentativa de asasinat a conducerii Ucrainei au fost prezentate Curții Internaționale de Justiție
În prezent, luptătorii Wagner se află în fruntea asaltului neîncetat asupra orașului Bahmut, la care iau parte și trupele regulate ale Moscovei. La sfârșitul anului 2022, Evgheni Prigojin anunța că organizația paramilitară Wagner ia în calcul să recruteze femei deținute în închisorile rusești şi să le trimită să lupte în Ucraina, după ce a procedat în mod similar şi cu bărbații.