Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE ar putea retrage regimul…

UE ar putea retrage regimul de călătorii fără viză pentru oficialii georgieni și implementa „sancțiuni țintite” împotriva partidului de guvernare

Sursă foto: Financial Times

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că Uniunea Europeană ia în considerare retragerea regimului de călătorii fără viză pentru oficialii georgieni și „implementarea unor sancțiuni țintite” împotriva partidului de guvernare de la Tbilisi – Visul Georgian. În declarația sa, Baerbock a subliniat că responsabilitatea pentru „subminarea democrației în Georgia” revine liderilor formațiunii politice și că aceștia trebuie să ia măsuri pentru a rezolva criza politică, relatează Jam News.

„De săptămâni întregi, zeci de mii de georgieni protestează curajos în cele mai mici sate și cele mai mari orașe, totul pentru a-și asigura un viitor european pentru țara lor. Majoritatea georgienilor doresc ca țara lor să-și continue parcursul european. Cu toate acestea, conducerea partidului de guvernare Visul Georgian răspunde cu intimidări și violență.

În decembrie 2023, Georgiei i-a fost acordat statutul de candidat la UE, condiționat de promisiuni clare de reformă. Conducerea Visului Georgian a înțeles aceste condiții, însă, în loc de progrese, au apărut regrese îngrijorătoare: alegeri criticate de observatori internaționali, violențe excesive împotriva demonstranților, introducerea așa-numitei Legi privind «agenții străini» și restricții asupra drepturilor persoanelor LGBTQI. Astfel, Visul Georgian irosește șansa istorică a Georgiei de a adera la UE.

În ultimele săptămâni și luni, Visul Georgian a îndepărtat tot mai mult țara de UE, subminând parteneriatul de lungă durată al Georgiei cu Germania. Drept urmare, am redus cooperarea cu autoritățile georgiene și am suspendat proiecte de sprijin în valoare de peste 200 de milioane de euro. În același timp, consultăm partenerii noștri din UE cu privire la posibile acțiuni suplimentare, inclusiv retragerea regimului de călătorii fără viză pentru oficialii georgieni și implementarea unor sancțiuni țintite.

Responsabilitatea revine liderilor Visului Georgian. Aceștia trebuie să acționeze rapid pentru a rezolva criza politică, a recâștiga încrederea populației și a oferi un viitor real Georgiei — un viitor care include revenirea pe calea aderării la UE și, mai presus de toate, asigurarea unui viitor prosper pentru toți georgienii,” se arată în declarația ministrei.

La sfârșitul lunii noiembrie 2024, după ce Irakli Kobakhidze, prim-ministrul numit de partidul Visul Georgian, a anunțat că Guvernul suspendă procesul de integrare a țării în Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028, în Georgia au început proteste de amploare.

Declarația lui Kobakhidze a venit în urma unei rezoluții a Parlamentului European care a declarat alegerile parlamentare din 26 octombrie, pe care le-a câștigat Visul Georgian, ca fiind frauduloase, solicitând organizarea de noi alegeri și impunerea de sancțiuni împotriva liderilor partidului de guvernare.

Conform sursei citate, nicio țară occidentală, cu excepția Ungariei și Slovaciei, nu a recunoscut rezultatele alegerilor parlamentare. Opoziția, o parte semnificativă a societății civile și președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, au refuzat, de asemenea, să recunoască rezultatele. Șefa statului a declarat că va rămâne în funcție până la organizarea unor noi alegeri parlamentare, care să permită „o schimbare legitimă” a guvernării în țară.