UE a prelungit cu încă un an sancțiunile economice împotriva Rusiei, ca urmare la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului
Consiliul Europei (CE) a decis la 21 iunie să prelungească cu încă un an (până la 23 iunie 2021) sancțiunile economice impuse din 2014 împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă, se menționează într-un comunicat emis de CE.
Potrivit Consiliului Europei, măsurile restrictive în vigoare vizează importurile de produse originare din Crimeea sau Sevastopol în UE, precum și investițiile în infrastructură sau financiare și serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol. Exporturile de anumite bunuri și tehnologii către societăți din Crimeea sau destinate utilizării în Crimeea în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei sau pentru prospectarea, explorarea și producția de petrol, gaze și resurse minerale sunt, de asemenea, supuse restricțiilor UE.
În replică, Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că măsurile restrictive ale UE „promovează guvernarea totalitară în afacerile globale”.
„Prin extinderea sancțiunilor și a altor măsuri coercitive ilegitime împotriva statelor suverane, Occidentul promovează guvernarea totalitară în afacerile globale, asumând o poziție imperială, neocolonială, în relațiile sale cu țările terțe”, a scris Lavrov pe Twitter.
💬 Sergey #Lavrov: By expanding sanctions and other illegitimate coercive measures against sovereign states, the West promotes totalitarian rule in global affairs, assuming an imperial, neo-colonial stance in its relations with third countries.
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) June 27, 2021
🔗 https://t.co/c3yYEZRW8H pic.twitter.com/anyP2nxMif
UE nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional, în conformitate cu declarația Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, în numele UE, din 25 februarie 2021.
Sancțiunile au fost introduse pentru prima dată în iunie 2014, ca răspuns la încercările de a submina în mod deliberat integritatea teritorială a Ucrainei și de a destabiliza țara. Alte măsuri ale UE instituite ca răspuns la criza din Ucraina includ sancțiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse și măsuri restrictive individuale.
Începând din martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei. Aceste măsuri au fost adoptate ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și la destabilizarea deliberată a Ucrainei.