UE a organizat o conferință a donatorilor și a reușit să strângă 7 miliarde de euro pentru a sprijini victimele cutremurelor din Turcia și Siria
Uniunea Europeană a organizat luni, 20 martie, o conferință a donatorilor pentru a colecta fonduri pentru Turcia și Siria, care au avut de suferit în urma cutremurelor din februarie. Astfel, conferința donatorilor, desfășurată luni la Bruxelles, a reușit să strângă 7 miliarde de euro sub formă de granturi și credite pentru a sprijini victimele cutremurelor.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că suma a „depășit așteptările”, calificând drept „remarcabil” rezultatul conferinței: „Sunt atât de bucuroasă să văd astăzi cum comunitatea internațională sprijină puternic eforturile de reconstrucție din Turcia şi Siria”, a adăugat șefa executivului UE.
Numai Comisia Europeană va contribui cu 1 miliard de euro la eforturile de reconstrucție din Turcia ca urmare a cutremurelor violente din luna februarie.
We have shown to the people in Türkiye and Syria that we are supporting those in need.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 20, 2023
Together we have exceeded expectations with pledges worth €7 billion.
We will continue to work together to support those affected by the earthquakes. https://t.co/Yvc1T3kEjX
Guvernul de la Chișinău a aprobat, pe 15 martie, o decizie potrivit căreia R. Moldova va oferi Turciei un lot de produse de primă necesitate, în calitate de ajutor umanitar, persoanelor care au avut de suferit în urma cutremurelor de la începutul lunii februarie din Turcia. Valoarea suportului este de peste opt milioane de lei.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8, urmat de altul, câteva ore mai târziu, de 7,6, produse în Turcia și Siria la începutul lunii februarie 2023, a ucis peste 50 de mii de persoane (ale căror corpuri au fost găsite) și a făcut zeci de mii de răniți, potrivit unor bilanțuri incomplete. De asemenea, cutremurul a distrus sau avariat sute de mii de clădiri.
În acea zi, R. Moldova a trimis în Turcia o echipă de salvatori pentru ajutorarea poporului turc pe data de 06 februarie. Activitatea acestora a fost complet autonomă, utilizând un modul specializat de căutare – salvare urbană de sub dărâmături. Pe 18 februarie, echipa de salvatori a R. Moldova a revenit din misiunea internațională de acordare a sprijinului în salvarea victimelor cutremurelor produse în Turcia.
La sfârșitul lunii februarie, Guvernul de la Ankara anunța că peste 600 de persoane sunt anchetate în legătură cu blocurile care s-au prăbușit ca urmare a cutremurului mortal din 6 februarie, iar 184 de oameni, inclusiv antreprenori de construcții și proprietari de blocuri, au fost deja arestați.