Ucraina elimină limba „moldovenească” din lista sa din Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare
Guvernul Ucrainei a aprobat un proiect de lege prin care propune înlocuirea limbii „moldovenești” cu limba română în lista internațională propusă de Ucraina în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare. E vorba de limbile protejate pe teritoriul Ucrainei, scrie Veridica.ro.
Reprezentantul Guvernului ucrainean în Rada Supremă, Taras Melniciuk, a solicitat forului legislativ schimbări în propunerea Ucrainei pentru Carta Europeană, care a fost ratificată în 2003, și în care Kievul cerea protejarea limbilor belarusă, bulgară, găgăuză, greacă, ebraică, tătară crimeeană, moldovenească, germană, poloneză, rusă, română, slovacă și maghiară.
Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un document esențial al Consiliului Europei, având ca scop protejarea drepturilor minorităților naționale și etnice.
Ucraina exclude rusa și belarusa de pe lista limbilor protejate
Proiectul de lege aprobat de cabinetul de miniștri ucrainean în data de 24 decembrie prevede că dispozițiile Cartei se vor aplica unei noi liste de limbi. „Astfel, în Ucraina, prevederile Cartei vor fi aplicate pentru următoarele limbi: bulgară, găgăuză, tătară crimeeană, greacă modernă, germană, poloneză, română, slovacă, maghiară, cehă și ebraică”, a anunțat pe canalul său de Telegram reprezentatului Guvernului ucrainean în Rada Supremă, Taras Melniciuk.
Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie examinat și aprobat de Rada Supremă a Ucrainei. În noiembrie 2023, Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina.