Ucraina construiește un zid cu sârmă ghimpată la granița cu Belarus – FOTO
Ucraina construiește un gard din beton armat cu sârmă ghimpată pentru a-și fortifica granița cu Belarus, a declarat pe 11 noiembrie șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kiril Timoșenko. Potrivit lui Timoșenko, zidul se întinde deja pe trei kilometri, construcția fiind în curs de desfășurare în regiunile ucrainene Rivne și Jitomir.
„Un șanț, un terasament, un gard din beton armat cu sârmă ghimpată sunt bariere inginerești care se construiesc în Volîn. Astfel, s-au amenajat deja aproximativ 3 km de graniță, lucrările continuă. Aceasta nu este tot, dar nu vom dezvălui detaliile. Se lucrează și în regiunile Rivne și Jitomir”, a anunțat Timoșenko într-o postare pe Telegram.
De asemenea, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei Kiril Timoșenko subliniază că se construiesc fortificații și se înființează granița în regiunile care se învecinează cu teritoriul Rusiei. El a adăugat că polițiștii de frontieră au „toate echipamentele necesare pentru a vedea inamicul de la distanță”.
Potrivit Ukrinform, Serviciul de Grăniceri din Ucraina a dat asigurări anterior că situația de la granița dintre Ucraina și Belarus este sub control, soldații ucraineni fiind pregătiți pentru orice evoluție.
Trupele ruse au înaintat spre Kiev în lunile februarie-martie a acestui an de pe teritoriul Republicii Belarus, când a început războiul pornit de Kremlin împotriva Ucrainei. În luna mai, asociația foștilor ofițeri de securitate „ByPol” a publicat o investigație potrivit căreia, în cele peste trei luni de război, de pe teritoriul Republicii Belarus au fost lansate 633 de rachete asupra Ucrainei, potrivit DW. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat în luna martie atacurile cu rachete lansate din Belarus.
La începutul lunii februarie 2022, Moscova și Minskul au organizat, pe teritoriul Belarusului, exerciții militare comune în apropierea granițelor cu Ucraina. Exercițiile s-au încheiat pe 20 februarie.
Pe 21 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk. Peste trei zile, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. Armata rusă a ocupat în câteva zile mai multe orașe din regiunea Kiev, încercând să ocupe și capitala Ucrainei. Atunci, propagandiștii de la Moscova spuneau despre cum trupele ruse „în trei zile vor ocupa Kievul”.
În luna aprilie, în mediul online au fost publicate în jur de trei ore de înregistrări a unei camere online de supraveghere a serviciului de curierat din orașul Mozyr, Belarus, în care se observă cum soldații ruși expediază obiecte furate de la ucraineni, potrivit Unian.
Înregistrarea arată că soldații ruși trimit obiecte furate: televizoare, 4 cutii cu aparate de aer condiționat AKAI, un scuter electric, alcool cu etichete de preț, plăci video, hote, baterii auto și multe alte lucruri.