Ucraina cere Consiliului de Securitate al ONU să prevină o eventuală catastrofă la centrala nucleară de la Cernobîl
Ucraina solicită Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl și să introducă o misiune specială a ONU în această zonă. Despre acest lucru a anunțat vicepremiera și ministra pentru reintegrarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, Irina Vereshchuk, transmite unian.net.
Ea a menționat că ieri a avut loc o detonare neautorizată de muniție la un depozit militar rusesc din Belgorod, Rusia.
„Acesta este un exemplu al disprețului tipic rusesc pentru siguranță și utilizarea în masă a munițiilor periculoase din al Doilea Război Mondial. Nu mai târziu de ieri, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat cu privire la amenințarea detonării muniției, al cărei depozit uriaș a fost amenajat de Rusia în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl. Rusia trebuie să își retragă imediat trupele din zona Cernobîl”, a subliniat Vereshchuk.
Totodată, ministra pentru reintegrarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei a declarat că acțiunile iresponsabile și neprofesioniste ale armatei ruse reprezintă o amenințare foarte gravă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni.
„Prin urmare, cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl și să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul repetării dezastrului nuclear de la Cernobîl din cauza acțiunilor trupelor de ocupație rusești”, a subliniat Vereshchuk.
Potrivit lui Petr Kotin, șeful întreprinderii de stat Energoatom, situația la centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, asediate de armata rusă, se deteriorează.
Anterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că acțiunile forțelor rusești din zona Cernobîl ar putea duce la contaminarea cu radiații a sute de milioane de europeni.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.