Ucraina anunță că ar putea da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor privind cerealele
Ucraina intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene, au declarat luni oficiali ucraineni, scrie Reuters.
Apelul ar putea fi trimis „în viitorul apropiat”, a declarat un oficial de rang înalt, și vine în urma unei decizii a celor trei țări care se învecinează cu Ucraina de a interzice importurile de produse de bază pentru exportul Ucrainei.
Politico l-a citat anterior, luni, pe reprezentantul ucrainean pentru comerț Taras Kachka, care a declarat într-un interviu că Kievul intenționează să dea în judecată cele trei țări.
Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.
Polonia, Slovacia și Ungaria și-au anunțat vineri propriile restricții privind importurile de cereale ucrainene, după ce executivul Comisiei Europene a decis să nu prelungească interdicția privind importurile în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE.
Varșovia, Bratislava și Budapesta spun că acționează în interesul economiilor lor și al fermierilor lor.
Kachka a declarat pentru Politico că Ucraina ar putea, de asemenea, să impună măsuri reciproce privind importul de fructe și legume din Polonia, dacă Varșovia nu renunță la măsurile sale suplimentare.
Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că interdicția Varșoviei acoperă patru cereale, dar a fost extinsă și la făinurile din aceste cereale: porumb, grâu, rapiță.
UE a permis ca interdicția să expire vineri, după ce Ucraina a declarat că va lua măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine.
Kachka a declarat că Kievul este pregătit să „își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine” și va impune un sistem de licențe de export de cereale „în timp real”.
Datele Ministerului Agriculturii au arătat că 1,4 milioane de tone de produse agricole ucrainene au părăsit țara cu trenul în primele trei luni ale sezonului iulie-iunie 2023/24, dintr-un volum total de export de 4,5 milioane de tone. Ucraina expediază cereale cu trenul prin punctele de trecere cu Polonia, Slovacia și Ungaria. De asemenea, Ucraina a expediat pe calea ferată o cantitate suplimentară de 1 milion de tone de uleiuri și semințe oleaginoase.