Ucraina acuză Rusia că vrea „să destabilizeze” Transnistria. Consilierul președintelui Ucrainei: „R. Moldova ar trebui să se aștepte să primească invitați”
Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, acuză Moscova de faptul că încearcă să „destabilizeze” regiunea transnistreană, situată la frontiera cu Ucraina, în urma unor serii de explozii. Podolyak sugerează că R. Moldova ar trebui să se aştepte să primească „invitaţi”.
„Rusia vrea să destabilizeze regiunea (separatsită moldoveană) Transnstria, ceea ce sugerează că Republica Moldova ar trebui să se aştepte să primească «invitaţi»”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Mihail Podolyak.
Negociatrul-şef ucrainean în negocieri cu Rusia se referă astfel la militari ruşi, care au invadat Ucraina la 24 februarie.
„Dacă Ucraina cade, mâine trupele ruse vor fi la poarta Chișinăului”, menționează Podolyak.
Росія намагається дестабілізувати ситуацію в «ПМР» та натякає Молдові, щоб чекала «гостей». Погана новина: якщо 🇺🇦 не встоїть, завтра ворог буде біля воріт Кишинева. Хороша новина в тому, що 🇺🇦 забезпечить стратегічну безпеку в регіоні. Втім, маємо працювати як одна команда.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) April 26, 2022
Marți, 26 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut o scurtă conferință de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS).
Președinta Sandu a declarat că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu. Detalii aici
Autoritățile de la Chișinău condamnă orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Șefa statului susține că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.
„Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata a mai multe săptămâni au fost alerte false cu bombă, au urmat exploziile de ieri. Urmărim cu vigilență ce se întâmplă, iar analizele noastre arată că acum există diferite tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană, iar asta vulnerabilizează inclusiv Republica Moldova”, a declarat șefa statului.
Președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.
În ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.
„Ultimele știri din Transnistria reprezintă un motiv de îngrijorare, iar Kremlinul monitorizează îndeaproape situația de acolo”, a declarat marți, 26 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici
Misiunea OSCE în R. Moldova a venit cu o reacție referitor la situația din regiunea transnistreană, după ce luni seara și marți dimineața presa și așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat despre mai multe explozii în diferite localități din stânga Nistrului.
În comentariul său, Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și a îndemnat părțile să păstreze calmul. Detalii aici