Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia preconizează să ratifice aderarea…

Turcia preconizează să ratifice aderarea Suediei la NATO „în câteva săptămâni” – ministru suedez

Sursa: NATO

Turcia a informat Suedia că preconizează să ratifice în câteva săptămâni aderarea sa la alianța militară NATO, care a fost amânată de mult timp, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, scrie Reuters.

Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO anul trecut, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Dar președintele turc Tayyip Erdogan, a cărui țară este membră NATO, a ridicat obiecții cu privire la faptul că, în opinia sa, cele două țări protejează grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Turcia a aprobat candidatura Finlandei la aderare în aprilie, dar a lăsat Suedia să aștepte.

„Am avut o discuție bilaterală cu colegul meu, ministrul de externe (turc)… în care mi-a spus că se așteaptă ca ratificarea să aibă loc în câteva săptămâni”, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, reporterilor înainte de a doua zi a unei reuniuni a miniștrilor de externe din NATO.

Nu a existat nicio confirmare sau comentariu imediat din partea Turciei.

Turcia a cerut Suediei să ia mai multe măsuri pentru a controla membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de către Uniunea Europeană și Statele Unite.

Ca răspuns, Stockholm a introdus un proiect de lege antiteroristă care face ilegală apartenența la o organizație teroristă și, în același timp, ridică restricțiile privind exportul de arme pentru Turcia. Aceasta afirmă că și-a respectat partea sa din acordul semnat anul trecut.

Unii membri ai NATO sperau că ratificarea de către Suedia va fi finalizată până acum, la timp pentru o ceremonie de aderare care va avea loc în marja reuniunii de la Bruxelles.

„Ministrul turc de externe (Hakan Fidan) nu a prezentat o dată, dar a spus „în câteva săptămâni””, a declarat Billstrom.

În iulie, Erdogan a legat aderarea Suediei la NATO de aderarea Turciei la UE, pentru care discuțiile au fost înghețate de ani de zile, dar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat miercuri reporterilor că există încă „probleme deschise” înainte de a se putea realiza o aderare.

UE a transmis miercuri, într-o declarație, că ar putea relua discuțiile cu Turcia privind negocierea modernizării rapide a uniunii vamale și ar putea explora posibilitățile cu statele membre pentru a facilita accesul la cererile de viză.

Aderarea Suediei la NATO este, de asemenea, în așteptarea ratificării de către Ungaria.

„(Premierul) Viktor Orban a spus în mod repetat că Ungaria nu va fi ultima care va ratifica aderarea Suediei”, a declarat Billstrom.