Turcia a închis spațiul aerian pentru operatorul FlyOne Armenia: Avionul de pe cursa Paris-Erevan a efectuat o aterizare de urgență la Chișinău, iar ulterior a zburat spre Armenia
Turcia, fără o notificare prealabilă, a închis spațiul aerian către Europa pentru compania aeriană FlyOne Armenia, o filială a companiei moldovenești FlyOne. Declarația a fost făcută de șeful consiliului de administrație al operatorului aerian din Armeia, Aram Ananian, a scris Interfax sâmbătă seara, 29 aprilie. Avionul FlyOne, aflat pe ruta Paris-Erevan, a efectuat o aterizare de urgență la Chișinău, iar ulterior pasagerii au ajuns în Armenia. Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, președintele Consiliului de administrație al FlyOne, Vladimir Cebotari, a declarat că aceasta „este o situație cu componentă politică, ce ține de relațiile a două state”.
„Din motive necunoscute nouă și fără niciun motiv aparent, autoritățile aviatice turce au anulat permisiunea acordată anterior FlyOne Armenia de a opera zboruri către Europa prin spațiul aerian turc. Anularea a fost efectuată fără o notificare prealabilă, ceea ce a pus compania aeriană și pasagerii noștri în fața unui fapt”, a declarat Ananian pentru Interfax.
Șeful consiliului de administrație al operatorului aerian a declarat că avionul FlyOne, aflat pe ruta Paris-Erevan, a efectuat o aterizare de urgență la Chișinău, adăugând că reprezentanții companiei aeriene iau măsuri în legătură cu incidentul.
Ulterior, Aram Ananian a declarat pentru TASS că pasagerii cursei de zbor Paris-Erevan, care au aterizat la Chișinău din cauza închiderii spațiului aerian al Turciei, au fost transportați în Armenia.
Deocamdată nu există nicio explicație sau comentariu din partea Turciei la acest subiect.
FlyOne Armenia este o filială a companiei aeriene moldovenești FlyOne, care și-a început activitatea în decembrie 2021. Solicitat de Ziarul de Gardă, președintele Consiliului de administrație al FlyOne, Vladimir Cebotari, a declarat că „este o situație cu componentă politică, ce ține de relațiile a doua state” și că zborurile „din Armenia și către destinații în Uniunea Europeana vor fi operate iar pasagerii vor beneficia de serviciile de transport din plin”.
„Este o situație care nu vizează o anumită companie aeriană, dar este o situație cu componentă politică, ce ține de relațiile a două state. Din câte cunoaștem, autoritățile acestor două state sunt în discuții pentru a depăși provocarea în care se află. Noi, în calitate de persoane/companie privată, nu putem să comentăm aspectele politice. Dar cursele aeriene din Armenia și către destinații în Uniunea Europeana vor fi operate iar pasagerii vor beneficia de serviciile de transport din plin. Cât privește cursa Chișinau – Erevan, situația a fost depășita chiar în ziua de ieri”, a declarat pentru ZdG Vladimir Cebotari.
Turcia nu a mai avut legături diplomatice sau comerciale cu Armenia din anii 1990. Cele două țări sunt în dezacord în primul rând din cauza celor 1,5 milioane de persoane despre care Armenia spune că au fost ucise în 1915 de Imperiul Otoman, predecesorul Turciei moderne. Armenia spune că acest lucru constituie un genocid, acuzație pe care Turcia o neagă.
Dar în februarie 2023, în contextul cutremurelor devastatoare din sudul Turciei, o poartă de frontieră dintre Turcia și Armenia a fost deschisă pentru prima dată în ultimii 35 de ani pentru a permite acordarea de ajutor pentru victimele cutremurelor.