Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trump revizuiește planul de a…

Trump revizuiește planul de a suspenda ajutorul militar american pentru Ucraina, dacă aceasta nu negociază pacea cu Moscova

Sursa foto:NBC NEWS

Doi consilieri ai lui Donald Trump au prezentat un plan pentru încetarea războiului Rusiei în Ucraina – în caz că Trump va câștiga alegerile prezidențiale. Planul constă în furnizarea mai multor arme americane Ucrainei, dacă aceasta va intra în negocieri de pace cu Rusia, potrivit unei analize Reuters.

SUA ar avertiza Moscova că orice refuz de a negocia, ar avea drept rezultat creșterea sprijinului SUA pentru Ucraina, a declarat într-un interviu generalul locotenent în retragere, Keith Kellogg, care este unul dintre consilierii lui Trump pentru securitate națională.

Potrivit Reuters, conform planului elaborat de Kellogg și Fred Fleitz, amândoi fiind foști șefi de cabinet în cadrul Consiliului Național de Securitate al lui Trump, ar urma să existe o posibilitate de încetare războiului din Ucraina dacă s-ar respecta un plan anume.

Ei și-au prezentat strategia lui Trump, iar fostul președinte a răspuns favorabil, a declarat Fleitz. „Nu susțin că a fost de acord cu ea sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din ea, dar am fost încântați să primim feedback-ul pe care l-am primit”, a spus el, potrivit Reuters.

Reuters mai scrie că Kremlinul și Ministerul de Externe al Ucrainei nu au răspuns la solicitările de a comenta planul.


ADERAREA LA NATO ÎN AȘTEPTARE

Reuters relatează că elementele de bază ale planului american au fost prezentate într-un document de cercetare, accesibil publicului.
Kellogg a declarat că ar fi esențial ca Rusia și Ucraina să se așeze „rapid” la masa negocierilor dacă Trump câștigă alegerile.

Potrivit documentului lor de cercetare, Moscova ar fi „ademenită la masă” și prin promisiunea de a amâna pentru o perioadă prelungită aderarea Ucrainei la NATO.

Rusia a invadat Ucraina vecină în februarie 2022. Până ca aceasta să câștige teritorii ale Ucrainei, liniile frontului abia s-au mișcat, în ciuda zecilor de mii de morți de ambele părți în războiul de tranșee neîncetat, cele mai sângeroase lupte din Europa de la al Doilea Război Mondial, analizează Reuters.


Totodată, Fleitz a declarat că Ucraina nu trebuie să cedeze în mod oficial teritoriul Rusiei. Totuși, el spune că „este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu pe termen scurt”.

MÂNA DE SUS
Unii republicani vor fi reticenți în a plăti pentru mai multe resurse acordate Ucrainei, în cadrul planului. SUA a cheltuit peste 70 de miliarde de dolari pe ajutor militar pentru Ucraina de la invazia Moscovei.
„Ceea ce (susținătorii lui Trump) doresc să facă este să reducă ajutorul, dacă nu chiar să închidă robinetul”, a declarat Charles Kupchan, membru senior al Consiliului pentru Relații Externe.

Putin a declarat luna aceasta, că războiul s-ar putea încheia dacă „Ucraina ar fi de acord să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să cedeze patru provincii din est și sud revendicate de Rusia”.


În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, de săptămâna trecută, ambasadorii francez și britanic și-au reiterat punctul de vedere conform căruia pacea poate fi căutată doar atunci când Rusia se retrage de pe teritoriul ucrainean, poziție pe care Kievul o împărtășește.
Mai mulți analiști și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că planul lui Kellogg și Fleitz ar putea da Moscovei un avantaj în discuții.

„Ceea ce descrie Kellogg este un proces înclinat spre cedarea de către Ucraina a întregului teritoriu ocupat în prezent de Rusia”, a declarat Daniel Fried, un fost asistent al secretarului de stat care a lucrat la politica privind Rusia.

În timpul unui interviu de săptămâna trecută, Trump a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina și s-a arătat sceptic în ceea ce privește transformarea Ucrainei în membru NATO, scrie presa internațională.

El a indicat că, dacă va fi ales, va acționa rapid pentru a reduce ajutorul acordat țării est-europene.
Biden a militat în mod constant pentru creșterea ajutorului acordat Ucrainei, iar administrația sa sprijină eventuala aderare a acesteia la NATO.

La începutul lunii iunie, Biden și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, potrivit unei analize Reuters.