Trump nu exclude folosirea forței pentru a prelua Groenlanda și Canalul Panama. Ce a spus despre transformarea Canadei într-un stat american
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marți, 7 ianuarie, să excludă recurgerea la acțiuni militare sau economice pentru a urmări achiziționarea Canalului Panama și a Groenlandei, parte a unui program expansionist mai amplu pe care l-a promovat de când a câștigat alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.
Trump, care va prelua funcția la 20 ianuarie, a lansat, de asemenea, ideea de a transforma Canada într-un stat american. Acesta a declarat că va solicita aliaților din NATO cheltuieli mult mai mari pentru apărare și a promis să schimbe numele Golfului Mexicului în Golful Americii.
Ambasadorul Daniel Fried, un diplomat american care lucrează în prezent la think tank-ul Atlantic Council, a declarat că comentariile lui Trump au creat o imagine a puterii naționale ca expansiune teritorială și l-a comparat cu un „imperialist din secolul al XIX-lea”. Preluarea Groenlandei, a spus Fried, „ar distruge NATO, deoarece ne-ar face la fel ca Vladimir Putin”, președintele Rusiei.
Cu două săptămâni înainte de preluarea mandatului, Trump a început să schițeze o politică externă agresivă, fără a ține cont de considerațiile diplomatice sau de preocupările aliaților SUA.
Întrebat la o conferință de presă în resortul său din Florida dacă poate asigura lumea că nu va folosi coerciția militară sau economică în timp ce încearcă să obțină controlul Canalului Panama și al Groenlandei, Trump a răspuns: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar vă pot spune următorul lucru: avem nevoie de ele pentru securitate economică”.
El a sugerat că va impune tarife Danemarcei dacă aceasta va rezista ofertei sale de a cumpăra Groenlanda, despre care a spus că este vitală pentru securitatea națională a SUA. Danemarca a declarat că Groenlanda, o parte autonomă a regatului său, nu este de vânzare. „Nu cred că este o cale bună de urmat să ne luptăm unii cu alții cu mijloace financiare atunci când suntem aliați și parteneri apropiați”, a declarat marți seara premierul danez Mette Frederiksen, ca răspuns la comentariile lui Trump.
Trump a criticat cheltuielile americane pentru bunurile canadiene și sprijinul militar acordat Canadei, afirmând că Statele Unite nu obțin niciun beneficiu de pe urma acestora, și a numit granița dintre cele două țări o „linie trasată artificial”.
Întrebat despre ideea sa că Canada ar trebui să fie un stat american, Trump a spus: „Scapi de acea linie trasată artificial și te uiți la cum arată asta și ar fi, de asemenea, mult mai bine pentru securitatea națională. Nu uitați, practic noi protejăm Canada. Dar aici este problema cu Canada. Atât de mulți prieteni de acolo, iubesc poporul canadian. Sunt grozavi, dar noi cheltuim sute de miliarde pe an pentru a-i proteja. Cheltuim sute de miliarde pe an pentru a avea grijă de Canada. Pierdem în deficite comerciale”.
„Nu există nicio șansă ca Canada să devină parte a Statelor Unite”
Premierul canadian Justin Trudeau a respins sugestia președintelui ales al SUA că ar putea folosi „forța economică” pentru a face din Canada cel de-al 51-lea stat american.
„Nu există nicio șansă ca Canada să devină parte a Statelor Unite”, a declarat el într-o postare pe X. „Lucrătorii și comunitățile din ambele noastre țări beneficiază de faptul că suntem cel mai mare partener comercial și de securitate al celuilalt”, a mai spus premierul canadian care și-a anunțat demisia cu o zi înainte.
Trump, vorbind în Mar-a-Lago, a fost întrebat dacă ia în considerare utilizarea forței militare pentru a dobândi Canada. „Nu, forța economică”, a răspuns el. „Pentru că Canada și Statele Unite, asta chiar ar fi ceva”.
Ministra canadiană a Afacerilor Externe, Melanie Joly, a declarat pe X că „comentariile președintelui ales Trump arată o lipsă totală de înțelegere a ceea ce face din Canada o țară puternică”.
„Economia noastră este puternică. Oamenii noștri sunt puternici. Nu vom da niciodată înapoi în fața amenințărilor”, a afirmat Melanie Joly.
Cel mai înalt diplomat panamez a respins, de asemenea, amenințarea viitorului lider american de a recuceri canalul de navigație cheie la nivel mondial, pe care SUA l-a construit și l-a deținut înainte de a preda controlul națiunii din America Centrală în 1999.
„Singurele mâini care controlează canalul sunt panameze și așa va continua să fie”, a declarat marți ministrul de externe Javier Martinez-Acha reporterilor.