Trimisul american discută cu Putin despre Ucraina, în timp ce Trump cere Moscovei să „se pună în mișcare”

Trimisul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a purtat discuții cu președintele Vladimir Putin vineri, 11 aprilie, la Sankt Petersburg, despre căutarea unui acord de pace în Ucraina, în timp ce Trump i-a spus Rusiei să „se pună în mișcare”, relatează Reuters.
Putin a fost prezentat la televiziunea de stat salutându-l pe Witkoff în biblioteca prezidențială din Sankt Petersburg la începutul negocierilor. Ziarul Izvestia a difuzat anterior o înregistrare video cu Witkoff părăsind un hotel din oraș, însoțit de Kirill Dmitriev, trimisul lui Putin pentru investiții.
Witkoff a devenit o figură cheie în apropierea dintre Moscova și Washington, în contextul în care partea rusă vorbește despre potențiale investiții comune în Arctica și în minereurile rusești, notează sursa citată.
Cu toate acestea, discuțiile au loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia, menit să stabilească o încetare a focului înaintea unui posibil acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor cu privire la condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.
Trump, care a dat semne că își pierde răbdarea, a vorbit despre impunerea de sancțiuni secundare țărilor care cumpără petrol rusesc, dacă consideră că Moscova trage de timp în ceea ce privește un acord cu Ucraina.
Vineri, el a declarat într-o postare pe Truth Social: „Rusia trebuie să se pună în mișcare. Prea mulți oameni (mor), mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și nu s-ar fi întâmplat, dacă aș fi fost președinte!!!”.
Putin a declarat că este dispus, în principiu, să convină asupra unei încetări complete a focului, dar a afirmat că multe condiții esențiale nu au fost încă convenite cu privire la modul în care aceasta ar funcționa și a declarat că, ceea ce el numește, cauzele profunde ale războiului nu au fost încă abordate.
Mai exact, el a declarat că Ucraina nu ar trebui să adere la NATO, că dimensiunea armatei sale trebuie limitată și că Rusia ar trebui să obțină întregul teritoriu al celor patru regiuni ucrainene pe care le revendică ca fiind ale sale, deși nu controlează pe deplin niciuna dintre ele.
Având în vedere că Moscova controlează puțin sub 20% din Ucraina și că forțele ruse continuă să avanseze pe câmpul de luptă, Kremlinul consideră că Rusia se află într-o poziție puternică în ceea ce privește negocierile și că Ucraina ar trebui să facă concesii. Kievul spune că termenii Rusiei ar echivala cu o capitulare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin și Witkoff ar putea discuta despre posibilitatea ca liderul rus să se întâlnească față în față cu Trump. Putin și Trump au vorbit la telefon, dar încă nu s-au întâlnit personal de când liderul american a revenit la Casa Albă în ianuarie pentru un al doilea mandat de patru ani.
Cu toate acestea, Peskov a minimalizat discuțiile Witkoff-Putin, declarând presei de stat ruse înainte de începerea acestora că vizita emisarului american nu va fi „epocală” și că nu se așteaptă progrese.
El a declarat că reuniunea va fi o șansă pentru Rusia de a-și exprima „preocupările”. Întâlnirea, a treia din acest an între Putin și Witkoff, are loc într-un moment în care tensiunile Statelor Unite cu Iranul și China, ambele aliați apropiați ai Moscovei, au fost amplificate de programul nuclear al Teheranului și de un război comercial în creștere cu Beijingul.
Witkoff, care a vizitat mai devreme vineri o sinagogă din Sankt Petersburg, este așteptat sâmbătă în Oman pentru discuții cu Iranul cu privire la programul său nuclear. Trump a amenințat Teheranul cu acțiuni militare în cazul în care nu va fi de acord cu un acord. Moscova și-a oferit în mod repetat ajutorul în încercarea de a ajunge la o înțelegere diplomatică.
Oficialii americani și ruși au declarat că au făcut progrese în timpul discuțiilor purtate joi la Istanbul în vederea normalizării activității misiunilor lor diplomatice, în timp ce încep să refacă legăturile.