Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Treisprezece funcționari publici din Rusia,…

Treisprezece funcționari publici din Rusia, incluși pe lista sancțiunilor canadiene după moartea lui Navalnîi

Imagine-simbol

Autoritățile din Canada au inclus 13 persoane – oficiali ruși de rang înalt, anchetatori, ofițeri ai serviciului penitenciar și de poliție, „implicați în abuzurile și moartea” politicianului rus Alexei Navalnîi – în lista de sancțiuni, scrie Meduza.

Conform unui comunicat de presă emis de guvernul canadian, citat de Meduza, sancțiunile sunt „un răspuns” la otrăvirea lui Navalnîi cu așa-numitul „Noviciok” în 2020, reținerea politicianului în 2021 pe aeroport când s-a întors în Rusia după un tratament în Germania, la trimiterea acestuia într-o colonie, la nerespectarea drepturilor sale, la „lipsa investigației cauzei morții sale și la întârzierea îndelungată a predării corpului său familiei”.

Lista Ministerului Afacerilor Externe al Canadei include:

  • Svetlana Petrenko, reprezentantă a Comitetului pentru Investigații din Rusia;
  • Igor Rakitin, șeful Serviciului penitenciarului din Yamalo-Nenets;
  • judecătorul Kirill Nikifirov;
  • judecătarea Ekaterina Dorohina;
  • procurorul Procuraturii Generale Boris Loktionov;
  • director adjunct al FSIN, Alexander Matvienko;
  • fostul director adjunct al Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN), Alexei Girichev;
  • Judecătoarea Ekaterina Pakhomova;
  • Vadim Kalinin, șeful coloniei din Yamalo-Nenets;
  • anchetatorul Alexander Varapaev;
  • procuroarea Marina Bobek;
  • procuroarea Ekaterina Frolova;
  • Cristina Panșina, șefa Biroului de presă al Departamentului de gestionare a cazurilor din cadrul Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN).

Anterior, Canada a impus sancțiuni împotriva unora dintre ei din cauza încălcării drepturilor omului.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Trupul neînsuflețit al opozantului s-a aflat la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său la aproape o săptămână de la decesul acestuia. Femeia a anunțat că anchetatorii ruși plănuiesc să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru.

Asociatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat că forțele de ordine i-au pus trei condiții Liudmilei Navalnaia, după care ar fi gata să ducă trupul fiului ei la Moscova cu o aeronavă specială: să păstreze tăcerea despre înmormântare până în momentul aterizării avionului, să fie însoțită de ofițeri ai Comitetului de Investigații până la înmormântare și să aleagă un anumit cimitir din Moscova, dar să fie de acord ca trupul politicianului să fie păstrat în regiunile Moscova sau Vladimir. Ulterior însă, „în coordonare cu Moscova”, anchetatorii au refuzat să fie de acord cu privire la sălile de despărțire și la biserica pentru slujba de înmormântare și au schimbat termenii, propunându-i mamei lui Navalnîi „să organizeze înmormântarea într-un mod exclusiv familial”. Ulterior, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei.