Trei posibile scenarii pentru sfârșitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei – The New York Times
De la invazia trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei, au fost lansate trei scenarii pentru dezvoltarea ulterioară a evenimentelor. Acest lucru a fost declarat de jurnalistul american Thomas Friedman, potrivit The New York Times.
Potrivit prognozei, primul scenariu este cel mai sever. Celelalte două sunt mai „moi”, dar și cele mai puțin probabile.
Primul scenariu:
Expertul crede că, dacă Occidentul nu reușește să-l oprească pe Putin, el va ajunge până la punctul de a șterge Ucraina de pe fața pământului. Acest scenariu ar putea duce la crime de război și la o amploare pe care Europa nu a mai văzut-o din epoca nazistă.
„Lumea globalizată modernă nu a avut niciodată de-a face cu un lider acuzat de crime de război de acest nivel, a cărui țară ar cuprinde 11 fusuri orare. Ar fi unul dintre cei mai mari furnizori de petrol și gaze din lume și ar poseda cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume”, scrie Friedman.
Al doilea scenariu:
Sancțiunile economice împotriva Rusiei vor intra în vigoare și ambele părți vor fi forțate să facă compromisuri.
„În schimbul încetării focului și al retragerii trupelor ruse, enclavele estice ale Ucrainei, care acum sunt de facto sub controlul Rusiei, vor fi transferate oficial Rusiei, iar Ucraina va promite deschis că nu va adera niciodată la NATO. În același timp, SUA și aliații săi vor conveni să retragă toate sancțiunile economice recent impuse Rusiei”, scrie expertul.
Potrivit expertului, acest scenariu este puțin probabil pentru că i-ar cere lui Putin, de fapt, să recunoască că nu a reușit să-și realizeze viziunea despre reintegrarea Ucrainei.
Al treilea scenariu:
Cel mai improbabil scenariu este ca rușii să se ridice și să-l răstoarne pe Putin.
„Mii de oameni ies deja în stradă pentru a protesta împotriva războiului nebunesc al lui Putin. O fac cu riscul propriei lor siguranțe. Și, deși este prea devreme pentru a spune, reacția lor ne face să ne întrebăm dacă așa-zisa barieră a fricii este depășit și dacă mișcarea de masă poate pune capăt în cele din urmă guvernării lui Putin”, a menționat expertul.
A început a doisprezea zi de confruntări militare între trupele militare ruse și forțele defensive ucrainene. O nouă rundă de negocieri dintre Rusia și Ucrainea cu privire la încetarea acțiunilor militare din Ucraina este programată pentru luni, 7 martie. Mai mulți civili au murit în Irpin, după ce trupele ruse au deschis focul asupra oamenilor care încercau să fugă din oraș.
Duminică, 27 februarie, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.