„Trebuie eliberat imediat”: Autoritățile a zece țări au condamnat reținerea lui Navalny în Rusia
Autoritățile Statelor Unite, Germaniei, Franței, Italiei, Austriei, Cehiei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Canadei au cerut eliberarea politicianului Alexei Navalny. În ajun, el a fost reținut în Aeroportul Sheremetyevo după ce s-a întors din Germania, scrie Novaya Gazeta.
Statele Unite au cerut eliberarea imediată a opozantului, declarația Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, a fost publicată pe site-ul Departamentului de Stat.
„Statele Unite condamnă cu fermitate decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalny. Suntem îngrijorați pentru faptul că reținerea sa este ultima dintr-o serie de încercări de a-l reduce la tăcere pe Navalny și pe alți opozanți, precum și vocile independente care critică autoritățile ruse”, se arată în declarație.
„Navalny trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui teribil atac la adresa vieții lui trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Jake Sullivan, consilierul președintelui ales al SUA, Joe Biden.
Și Joseph Borrel, șeful diplomației europene, a condamnat reținerea politicianului.
„Autoritățile ruse trebuie să respecte drepturile lui Alexei Navalny și să-l elibereze imediat. Politizarea justiției este inadmisibilă”, a scris el.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat autoritățile ruse să-l elibereze imediat pe Navalny.
Olaf Scholz, vicecancelarul Germaniei, a calificat drept ilegală reținerea politicianului.
„Omul a fost nedreptățit. A fost comisă o tentativă de omor asupra vieții sale, statul trebuia să-l apere, nu să-l retină”, a declarat el într-un interviu acordat agenției Media Bild (Citat de Deutsche Welle). De asemenea, acesta l-a numit pe Navalny un om curajos.
Agnès von der Muhll, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Franței a declarat că țara sa își exprimă o mare îngrijorare în legătură cu reținerea lui Navalny în Rusia. Ministrul italian de Externe, Luigi Di Mayo, a cerut autorităților ruse să respecte drepturile politicianului.
Ministerul de Externe al Austriei a cerut, de asemenea, eliberarea lui Navalny. Șeful MAE al Canadei, Mark Garneau, a numit reținerea lui Navalny inacceptabilă și a spus că țara sa va continua să ceară explicații privind otrăvirea acestuia.
Ministrul de Externe al Cehiei, Tomas Petrjicek, a anunțat despre intenția de a pune problema reținerii lui Navalny la ședința Consiliului UE. În plus, reținerea politicianului rus a fost condamnată de șefii de externe ai Letoniei, Lituaniei și Estoniei. Ministrul de Externe al Letoniei, Edgar Rinkevich, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să ia în considerare impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă Navalny nu va fi eliberat.
Și candidata la funcția de președintă a Belarusului Svetlana Tihanovskaya s-a pronunțat în privința reținerii politicianului. „Vechiul sistem politic nu poate concura cu demnitate. Din același motiv, astăzi a fost reținut Alexei Navalny”, a declarat ea.
„Locul lui Alexei Navalny este într-o competiție politică liberă și sigură, nu în detenție”, a scris șeful MAE al Slovaciei, Ivan Korčok.
Reprezentanta oficială a MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a cerut ca țările să respecte dreptul internațional și să nu atenteze la legislația națională a statelor suverane.
Alexei Navalny a fost reținut în seara zilei de 17 ianuarie în Aeroportul Sheremetyevo la controlul pașapoartelor și transportat la Secția a doua a Direcției din Himki a MAI. Avocații nu au fost lăsați sa-l vadă pe politician pe motiv de oră târzie.
Forțele de ordine au reținut cel puțin 69 de persoane la Moscova și Sankt Petersburg. Cei mai mulți dintre ei au fost reținuți la Aeroportul Vnukovo — acolo au venit cei care au vrut să-l întâmpine pe Navalny din Germania, unde politicianul s-a aflat din luna august la tratament, apoi în convalescența după o presupusă otrăvire cu o substanță din grupul „noviciok”. Conform estimărilor grupului „Belye schetchiki”, în Vnukovo au venit să-l întâmpine pe politician mai mult de două mii de oameni.