Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Traficantul rus de arme Viktor…

Traficantul rus de arme Viktor Bout, eliberat de SUA într-un schimb de prizonieri, s-a alăturat unui partid loial Kremlinului

Sursa foto: Reuters

Viktor Bout, traficantul rus de arme eliberat joi, 8 decembrie, după 14 ani de detenție în SUA în schimbul lui Brittney Griner, vedeta baschetului american, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaționalist și loial Kremlinului, notează Reuters.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, liderul LDPR, Leonid Slutsky, aflat pe o scenă alături de Bout, a declarat: „Nu am avut timp să vorbesc cu el: Vreau să-i mulțumesc lui Viktor Anatolievici (Bout n.red.) pentru decizia pe care a luat-o și să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi”.

Partidul Liberal Democrat (LDPR) a îmbrățișat, încă de la înființarea sa în 1991, o ideologie dură și ultranaționalistă, cerând Rusiei să recucerească țările fostei Uniuni Sovietice, notează sursa citată.

Deși a fost văzut ca un concurent serios pentru putere în anii 1990, LDPR și-a asumat de atunci un rol subordonat în sistemul politic rusesc, oferind o opoziție simbolică blocului Rusia Unită, aflat la putere, dar susținând Kremlinul în majoritatea problemelor.

În 2007, Andrei Lugovoi, un fost agent KGB căutat în Marea Britanie pentru uciderea, în anul precedent, a fostului spion rus Alexander Litvinenko, a fost ales în parlament din partea LDPR.

Pe 8 decembrie, traficantul rus de arme Viktor Bout, care a petrecut aproape 15 ani în custodia SUA, a fost eliberat în schimbul eliberării de către Rusia a baschetbalistei americane Brittney Griner.

Viktor Bout este un fost ofițer al forțelor aeriene sovietice. El a fost arestat pe 6 martie 2008 într-un hotel din Bangkok, după ce a fost prins de agenți americani în timp ce încerca să vândă rachete și lansatoare de rachete liderilor de gherilă ai Forțelor armate revoluționare din Columbia. În 2012, el a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de un tribunal american pentru mai multe acuzații legate de traficul de arme.

Mai mult, Bout, care a inspirat personajul jucat de actorul american Nicolas Cage în filmul „Lord of War” (2005), a fost supranumit „Comerciantul Morții” în Occident, după ce au apărut informații că ar fi livrat arme timp de peste 15 ani în Africa și America de Sud, în Afganistan, pentru talibani și pentru Al-Qaida.

Viktor Bout a fost închis într-o închisoare de înaltă securitate de la marginea Bangkokului. El a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse și susținea că nu a fost implicat niciodată în traficul de arme.

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, el a reușit să profite de o abundență de armament ieftin de producție sovietică, care putea fi vândut clienților din Africa, Asia și America de Sud. Operând din Emiratele Arabe Unite, a folosit o flotă de avioane din epoca sovietică pentru a furniza arme insurgenților, șefilor războiului și statelor din întreaga lume, scrie Reuters.

Ziarul de Garda a scris anterior despre implicațiile lui Bout în viața aviatică de la Chișinău, unde a avut relații cu vreo 7 firme aeronautice. Una dintre ele, „Aerocom”, a fost acuzată anterior de spălare de bani prin participarea la războiul din Irak. Această firmă era acuzată de parteneriat cu Viktor Bout în raporatele ONU ale organizației neguvernamentale „Amnesty International”, ale Departamentului de Stat al SUA și ale Departamentului Apărării al Marii Britanii, de participare ilegală în diferite operațiuni militare. Anterior, ziarul irlandez „Irish Eco” a arătat direct la conexiunile moldovenești ale lui Bout, scriind că el „a avut legătură și cu vânzările de arme pentru talibani”.