Țările de Jos vor solicita Uniunii Europene să suspende regimul fără vize cu Georgia
Țările de Jos vor solicita Uniunii Europene să suspende regimul fără vize cu Georgia, anunță ministrul olandez al Afacerilor Externe, Kaspar Veldkamp. Potrivit ministrului, acesta intenționează să înainteze o solicitare oficială Uniunii Europene „pentru a arăta clar guvernului georgian că drumul pe care l-a ales va avea un cost”, relatează Jam News.
Intrarea fără viză în țările UE pentru cetățenii georgieni este în vigoare de la 28 martie 2017.
„Violența împotriva protestatarilor, jurnaliștilor și arestarea politicienilor în Georgia este inacceptabilă. Prin urmare, Țările de Jos vor solicita UE să suspende acordurile de călătorie fără vize cu Georgia. Bine că statele baltice au impus deja interdicții individuale de intrare”, a scris ministrul Kaspar Veldkamp.
Het geweld tegen demonstranten, journalisten en de arrestatie van politici in #Georgië is onacceptabel. Daarom zal Nederland de EU oproepen om afspraken met Georgië over visumvrij reizen op te schorten. Goed dat de Baltische staten al individuele inreisverboden oplegden. 1/2 pic.twitter.com/ounyGrvQR3
— Caspar Veldkamp (@ministerBZ) December 5, 2024
La reuniunea miniștrilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din Malta, ministrul olandez al Afacerilor Externe, Kaspar Veldkamp a făcut un apel, de asemenea, către OSCE, solicitând o anchetă asupra acțiunilor autorităților georgiene.
Protestele de amploare din Georgia, provocate de decizia guvernului de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până cel puțin în 2028, au intrat în a doua săptămână. În capitala Tbilisi, forțele de ordine au recurs la metode tot mai agresive pentru a dispersa demonstranții, folosind tunuri cu apă, gaze lacrimogene și forță fizică. Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar peste 300 de protestatari au fost reținuți.
Protestele au început după alegerile din 26 octombrie, câștigate de partidul „Visul Georgian”. Manifestanții au contestat alegerile, iar președinta pro-occidentală, Salome Zourabichvili, s-a adresat la Curtea Constituțională, însă Înalta Curtea nu a admis solicitările șefei statului. Aceasta a cerut și sprijin internațional, făcând un apel la comunitatea europeană și la Statele Unite să exercite presiuni asupra guvernului de la Tbilisi, condamnând violența poliției și raidurile împotriva opoziției.