Taiwanul susține că a tras rachete de semnalizare pentru a alunga drone chineze suspecte în apropierea insulelor Kinmen
Ministerul apărării din Taiwan a informat joi, 4 august, că aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor sale Kinmen şi că a tras rachete de semnalizare pentru a le alunga, relatează Reuters.
Taiwanul este în alertă deoarece China efectuează o serie de exerciţii militare ca răspuns la vizita recentă, pe insulă, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.
Generalul-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei a declarat pentru Reuters că dronele chineze au zburat în pereche în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21:00 şi 22:00. „Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră restricționată şi de aceea le-am dispersat”, a spus el.
Insulele Kinmen, puternic întărite, se află chiar în apropierea coastei de sud-est a Chinei, lângă oraşul Xiamen. „Avem o procedură standard de operare. Vom reacționa dacă vor intra”, a spus Chang, adăugând că nivelul de alertă pe Kinmen rămâne cel „normal”.
Generalul taiwanez crede că misiunea dronelor a fost să adune informații despre desfășurarea de securitate a Taipeiului în insulele sale periferice.
Săptămâna trecută, armata taiwaneză a lansat rachete de semnalizare pentru a avertiza o dronă care „a aruncat o privire” în arhipelagul său Matsu, situat în largul coastei provinciei chineze Fujian pentru, probabil, a-i testa apărarea, a spus ministerul apărării din Taiwan.
Președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi (D-Calif.), a sosit în Taiwan marți seara, sfidând avertismentele chineze împotriva vizitei sale pe insula auto-condusă pe care Beijingul o pretinde drept teritoriu și creând scena pentru o escaladare bruscă a tensiunilor dintre China și Statele Unite, notează The Washington Post.
China a avertizat marți că Statele Unite vor avea „responsabilitatea” pentru o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, și că vor trebui „să plătească prețul”.
Vizita lui Pelosi a înfuriat China, care de ani de zile a căutat să izoleze diplomatic Taiwanul și consideră astfel de schimburi cu demnitari străini de nivel înalt drept sprijin pentru independența oficială a insulei. Partidul Comunist Chinez susține că Taiwanul, o democrație autonomă care găzduiește 23 de milioane de oameni, este teritoriul său, deși nu a condus-o niciodată. Liderul chinez Xi Jinping s-a angajat să „reunifice” Taiwanul cu China prin forță, dacă este necesar.
Agenția oficială de știri centrală din Taiwan a raportat că forțele militare ale insulei și-au întărit pregătirile marți dimineață și au spus că vor rămâne într-o stare de pregătire „întărită” până joi la prânz.
Taipei 101, cel mai înalt zgârie-nori din Taiwan a fost luminat cu un mesaj de bun venit pentru Pelosi în engleză și chineză. Pe aeroportul Songshan, un mic grup de susținători a așteptat-o să o întâmpine.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat într-o declarație că armata monitorizează îndeaproape toată activitatea navală și a spațiului aerian pentru a asigura securitatea insulei cu „determinare, capacitate și încredere”.
Între timp, autoritățile maritime chineze au anunțat exerciții militare suplimentare în Marea Chinei de Sud și exerciții cu foc viu în Marea Bohai, lângă Peninsula Coreeană, săptămâna aceasta. Reuters, citând o sursă anonimă, a raportat că avioanele de luptă chineze au zburat marți aproape de linia mediană a strâmtorii Taiwan, granița militară neoficială. Între timp, transportatorul chinez Xiamen Airlines a anunțat întreruperi la cel puțin 30 de zboruri din cauza restricțiilor de trafic aerian din Fujian, provincia chineză aflată direct peste strâmtoarea Taiwan.
După ce președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marți seara în Taiwan, China a anunțat că suspendă importurile de citrice, pește sabie răcit şi stavrid negru congelat din Taiwan începând cu 3 august, au anunțat miercuri autoritățile vamale chineze, potrivit Reuters.
Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China. Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma.