Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA şi Rusia au convenit…

SUA şi Rusia au convenit să discute despre singurul tratat nuclear bilateral care mai există între cele două țări – Departamentul de Stat al SUA

Sursa foto: CNN

Statele Unite ale Americii şi Federația Rusă au convenit să organizeze în viitorul apropiat discuții despre singurul tratat nuclear care mai există între cele două țări, a declarat marți, 8 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, scrie CNN.

Tratatul New START limitează toate armele nucleare cu rază de acțiune intercontinentală desfășurate de Rusia şi SUA.

Tratatul – singurul care a mai rămas în vigoare şi care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume – a fost prelungit cu cinci ani în februarie 2021, în primele săptămâni ale președinției lui Joe Biden. Acesta prevede ca ambele părți să permită inspecții reciproce la instalațiile care au legătură cu armele nucleare.

Potrivit sursei citate, aceste inspecții fuseseră însă suspendate din martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19 şi de aceea este de așteptat ca reluarea inspecțiilor să fie subiectul de discuție în cadrul viitoarelor reuniuni ruso-americane.

Vestea acestor discuții vine în condițiile în care relațiile diplomatice dintre Rusia şi SUA sunt la un nivel minim ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Oficialii americani consideră o evoluție pozitivă faptul că Moscova şi-a exprimat interesul pentru tratat, în ciuda amenințărilor nucleare care au venit în ultima vreme din partea Kremlinului.

Rusia şi-a exprimat dorința de a discuta despre prelungirea tratatului, iar SUA au declarat că negocierile vor avea loc doar după reluarea inspecțiilor la fața locului. CNN scrie că complicațiile au apărut la începutul acestui an, după ce SUA au încercat să reia inspecțiile, dar Rusia a respins aceste demersuri, invocând presupuse eforturi ale SUA de „a priva Federația Rusă de dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul american”.

Ned Price a declarat însă la acea vreme că „sancțiunile şi restricțiile impuse de SUA ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei sunt pe deplin compatibile” cu noul tratat START.

Acum, discuțiile pe marginea tratatului au loc la nivelul unei comisii consultative bilaterale. „Am convenit să se reunească în viitorul apropiat în conformitate cu termenii tratatului New START. Activitatea comisiei este confidențială, dar sperăm să fie o reuniune constructivă”, a declarat Ned Price.

Ultima dată când a fost convocată comisia a fost în urmă cu mai bine de un an, în octombrie 2021.

Tratatul limitează ambele națiuni la desfășurarea a 1 550 de focoase nucleare pe sisteme de lansare, inclusiv rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere.