SUA au impus sancțiuni împotriva unor companii pe care le acuză că s-au implicat în tranzacții ilegale pentru a finanța grupul de mercenari Wagner
Statele Unite ale Americii au luat în vizor grupul Wagner al Rusiei și au impus marți, 27 iunie, sancțiuni împotriva unor companii pe care le acuză că s-au implicat în tranzacții ilegale pentru a finanța grupul de mercenari, transmite Reuters.
Într-o declarație, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a aplicat sancțiuni împotriva a patru companii din Emiratele Arabe Unite, Republica Centrafricană și Rusia, pe care le-a acuzat că au legătură cu grupul Wagner și cu liderul acestuia, Evgheni Prigojin.
Companiile s-au implicat în tranzacții ilicite cu aur pentru a finanța miliția în vederea susținerii și extinderii forțelor sale armate, inclusiv în Ucraina și în unele țări din Africa, a precizat Trezoreria de Stat a SUA.
„Grupul Wagner își finanțează operațiunile brutale în parte prin exploatarea resurselor naturale în țări precum Republica Centrafricană și Mali”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson, într-un comunicat. „Statele Unite vor continua să vizeze fluxurile de venituri ale grupului Wagner pentru a-i degrada expansiunea și violența în Africa, Ucraina și oriunde altundeva.”
Departamentul de Stat al SUA a declarat, înainte de anunț, că acțiunea împotriva Wagner nu are legătură cu revolta eșuată de la sfârșitul săptămânii trecute.
Wagner, ai cărui oameni din Ucraina includ mii de foști deținuți recrutați din închisorile rusești, s-a transformat într-o afacere internațională tentaculară, cu interese miniere și luptători în Africa și Orientul Mijlociu.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că finanțele firmei de catering a lui Prigojin vor fi investigate după revolta acestuia, spunând că Wagner și fondatorul său au primit aproape 2 miliarde de dolari din Rusia în ultimul an.
Wagner a luptat în Libia, Siria, Republica Centrafricană, Mali și în alte țări și a dus cele mai sângeroase bătălii din războiul din Ucraina, care durează de 16 luni. Acesta a fost fondat în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a început să sprijine separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.
Statele Unite au impus anterior sancțiuni împotriva lui Wagner și Prigojin. Washingtonul a avertizat în repetate rânduri cu privire la ceea ce consideră a fi activitățile destabilizatoare ale lui Wagner și a intensificat sancțiunile împotriva armatei private după invazia Rusiei în Ucraina.
Printre companiile sancționate marți se numără Midas Ressources SARLU și Diamville SAU din Republica Centrafricană, cu sediul în Republica Centrafricană, Industrial Resources General Trading din Dubai și Societatea cu răspundere limitată DM din Rusia.
Statele Unite au emis, de asemenea, un avertisment în care subliniază riscurile ridicate de comerțul cu aur în Africa Subsahariană din cauza a ceea ce au declarat că sunt tot mai multe rapoarte îngrijorătoare legate de rolul actorilor ilicit, inclusiv al grupului Wagner.
De asemenea, Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Andrey Nikolayevich Ivanov, un cetățean rus pe care Trezoreria l-a acuzat că este un director executiv al grupului Wagner și a declarat că a lucrat îndeaproape cu înalți oficiali din Mali în ceea ce privește afacerile cu arme, preocupările miniere și alte activități ale Wagner în această țară.