Statul Islamic a revendicat atacul de la Moscova. Numărul victimelor crește
Gruparea militantă sunită Stat Islamic a revendicat vineri, pe canalul de Telegram al grupului, responsabilitatea pentru atacul armat de la sala de concerte de la periferia Moscovei, soldat cu cel puţin 40 de morţi şi peste 100 de răniţi, informează Reuters, citată de Agerpres.
Combatanţi ai SI „au atacat o mare adunare (…) în împrejurimile capitalei ruse Moscova”, a transmis gruparea teroristă pe unul dintre conturile sale de pe Telegram, potrivit France Presse.
SUA dispun de informații care confirmă revendicarea de către Statul Islamic a atacului, a declarat un oficial american. Vorbind sub rezerva anonimatului, oficialul a declarat că SUA au avertizat Rusia în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac: ”I-am avertizat pe ruși în mod corespunzător”, a declarat oficialul pentru Reuters, citat de Sky News.
Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că numărul victimelor ucise în atac a depășit 60, iar alte peste 100 de persoane au fost rănite și se așteaptă ca numărul lor să crească, transmite Sky News. Agenția rusă de știri de stat RIA a citat un purtător de cuvânt al Comitetului de Investigație care a declarat că este prea devreme pentru a se pronunța cu privire la soarta atacatorilor.
Statul Islamic este o organizație fundamentalist-islamist-teroristă sunită, care i-a considerat întotdeauna pe șiiți apostați ai Islamului.
După ce Statele Unite s-au retras complet din Afganistan, ramura locală a grupării teroriste ISIS și-a îndreptat privirile către un nou inamic: Rusia, arată o analiză Foreign Policy publicată anul trecut.
Rusia este un inamic pentru jihadiștii sunniți și s-a aflat în vizorul IS-K din mai multe motive. Potrivit IS-K, mâinile Moscovei sunt pătate de sânge musulman, în special din cauza invaziei Afganistanului, în perioada regimului sovietic.
Narațiunile IS-K indică în mod frecvent implicarea istorică a Rusiei în Afganistan și relațiile actuale cu talibanii, evidențiind lobby-ul Moscovei asupra talibanilor pentru a obține acces în Afganistan.
Analiza Foreign Policy amintește că în septembrie 2022, un atentator sinucigaș a atacat Ambasada Rusiei din Kabul, ucigând doi angajați și patru civili afgani.
Deși nu au existat operațiuni majore ale IS-K împotriva Rusiei sau a intereselor rusești din Afganistan de la atacul de la ambasadă, intensificarea propagandei demonstrează că intenția rămâne aceea de a ataca Rusia. De obicei, există un efect de decalaj între un aflux de propagandă și atacurile teroriste reale, se mai arată în analiza publicată anul trecut de Foreign Policy.