Statele Unite şi aliaţii iau în considerare impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru „atrocităţile” comise în Ucraina
Statele Unite şi aliaţii iau în considerare impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru „atrocităţile” comise în Ucraina, chiar dacă sancţiunile deja instituite dau o lovitură puternică economiei ruse, a declarat, joi, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, conform CNN.
„Economia rusă va fi devastată drept consecinţă pentru ceea ce am făcut deja, dar… continuăm să luăm în considerare paşi suplimentari pe care îi putem face”, a spus Yellen în timpul unui eveniment pentru Washington Post Live.
Oficialul american nu a oferit detalii cu privire la sancţiunile suplimentare care ar putea fi impuse.
„Continuăm să lucrăm îndeaproape cu aliaţii noştri pentru a lua în considerare alte sancţiuni. În acest moment, nu credem că Rusia va renunţa la războiul oribil pe care l-a început, o invazie neprovocată a patriei ucrainene. De fapt, atrocităţile pe care le comit împotriva civililor par să se intensifice. Aşadar, este cu siguranţă oportun să lucrăm cu aliaţii noştri pentru a lua în considerare noi sancţiuni”, a argumentat Yellen.
Secretarul Trezoreriei a precizat daunele economice şi financiare cauzat de sancţiunile occidentale impuse în ultimele săptămâni.
„Am izolat Rusia financiar. Rubla a fost în cădere liberă. Bursa rusă este închisă. Rusia a fost exclusă efectiv din sistemul financiar internaţional”, a adăugat ea.
Yellen a recunoscut că este ”cert” că sancţiunile vor afecta economic atât Statele Unite, cât şi Europa, dar a precizat că oficialii au făcut eforturi pentru a minimiza impactul.
„Au crescut deja preţurile globale ale petrolului. Noi înşine vedem asta în preţurile de la benzinărie”, a spus Yellen.
Întrebată dacă aliaţii europeni vor lua măsuri pentru a interzice petrolul şi gazele ruseşti, Yellen a reiterat că oficialii americani sunt conştienţi că ”nu toate ţările sunt în aceeaşi poziţie” de a opri transporturile de energie rusă.
„Avem foarte puţină dependenţă de petrolul rusesc”, a conchis ea.
Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de cetățeni au fost evacuați în alte regiuni ale țării. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia.
Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.