Statele Unite anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei. Peste 300 de parlamentari și șeful Sberbank, incluși pe listă
SUA impun sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a peste 300 de parlamentari și a șefului celei mai mari bănci rusești (Sberbank), scrie Reuters.
Pe lista anunțată de Trezoreria americană se află 48 de companii rusești din domeniul apărării, care produc muniție, armament sau echipamente folosite de armata rusă în Ucraina. Între acestea se numără Tactical Missiles, producător de sisteme navale și rachete dirijate de mare viteză Kh-31, dar și firme care produc elicoptere civile și militare sau drone de supraveghere, care au fost reconfigurate pentru a purta arme.
Au mai fost afectați 328 de parlamentari și șeful Sberbank, cea mai mare bancă rusească, despre care americanii spun că este un apropiat al lui Vladimir Putin. Administrația americană a explicat că restricțiile au fost impuse în acord cu partenerii din UE și cu Marea Britanie și Canada.
Trezoneria a atenționat că și tranzacțiile cu aur care implică Banca Națională a Rusiei sunt vizate de sancțiuni, pentru ca Moscova să nu încerce să fenteze restricțiile economice apelând la rezervele internaționale de aur.
„Scopul nostru este de a elimina în mod metodic beneficiile și privilegiile de care Rusia s-a bucurat cândva ca participant la ordinea economică internațională”, a declarat un înalt oficial din administrația americană.
Întrebat despre strategia energetică comună care se aşteaptă să fie anunţată vineri, oficialul nu au intrat în detalii, dar a precizat: „Lucrăm de ceva timp şi cred că va fi un pas înainte semnificativ în termeni de accelerare a înlăturării dependenţei Europei de gazul rusesc”.
Joi, 24 martie, este a 29-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă bombardamentele în mai multe regiuni din Ucraina. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, principalele ținte ale trupelor ruse rămâne infrastructura militară și civilă din regiunile Kiev, Cernihiv și Harkov. Potrivit ONU, de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și până în prezent, perioada 24 februarie – 23 martie, peste 3,6 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Totodată, pe teritoriul Ucrainei zilnic sunt organizate coridoare manitare pentru evacuarea civililor din zonele grav afectate de război.
Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.