Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Soarta echipajului de pe nava…

Soarta echipajului de pe nava scufundată „Moskva”: Între declarațiile oficiale ale rușilor și indiciile care îi contrazic

Ministerul Apărării de la Moscova a publicat sâmbătă seara, 16 aprilie, imagini despre care se spune că reprezintă întâlnirea echipajului navei militare „Moskva”, scufundată joi în Marea Neagră, cu comandantul Flotei Marine Militare, Nicolai Evmenov, și comandantul flotei din Marea Neagră a Federației Ruse.

Publicarea imaginilor vine după ce mai multe surse ucrainene, dar și internaționale, au scris că membrii echipajului de pe „Moskva” ar fi murit în timpul exploziilor de la bord.

Jurnaliștii de la „Radio Svoboda” Ucraina au identificat un marinar al navei „Moskva”, care a decedat, – Ivan Vakhrushev. Radio Svoboda a găsit o postare pe rețeaua de socializare „Odnoklassniki” a unei femei pe nume Varvara Vakhrusheva. Ea a spus că soțul ei, Ivan Vahrushev, a murit în timpul îndeplinirii datoriei. Fotografia arată un bărbat îmbrăcat într-o uniformă de ofițer a marinei ruse, cu bretele de umăr de aspirant.

Totodată, la ceremonia de rămas bun de la crucișătorul rus, care a avut loc la Sevastopol, la câteva ore de la scufundare, a fost prezent și un preot, iar pe panglica unei coroane era scris „corabie și marinari”.

Anterior, sursele informaționale rusești au transmis că echipajul crucișătorului naufragiat a fost salvat și dus cu ajutorul altor nave la Sevastopol (oraș-port din Crimeea, aflat sub controlul rușilor). Totuși autoritățile ruse nu au precizat exact câți marinari au fost salvați și dacă au fost și morți.

Informații neconfirmate oficial, dar vehiculate în mai multe surse ucrainene și occidentale, spun că pe crucișătorul „Moskva” s-ar fi aflat peste 500 de oameni.

„Moskva”, nava amiral a flotei militare ruse în Marea Neagră, s-a scufundat pe 14 aprilie. Autoritățile ruse susțin că motivul ar fi fost incendiul izbucnit la bord și furtuna de pe mare, în timp ce partea ucraineană afirmă că nava a fost lovită de două rachete lansate de armata Ucrainei.

Vineri, 15 aprilie, la scurt timp după scufundarea crucișătorului „Moskva”, la Sevastopol a avut loc o ceremonie de rămas bun de la nava amiral a Rusiei în Marea Neagră. La ceremonie au participat veterani ai Marinei ruse, dar și un preot. Pe una dintre coroanele de doliu era scris „navă și marinari”, ceea ce vorbește despre faptul că participanții la evenimentul de rămas bun ar fi știut și despre existența victimelor umane.

În același timp, jurnaliștii de la „Radio Svoboda” Ucraina scriu că l-au identificat pe unul dintre marinarii care ar fi murit pe nava scufundată „Moskva”. În discuția cu jurnaliștii, soția marinarului, Varvara Vakhrusheva, a confirmat că soțul ei a murit ca urmare a scufundării navei „Moskva”. Circumstanțele morții lui Vahrushev nu au fost raportate soției sale. „I-a fost găsit cadavrul. Raportat joi (14 aprilie – n.red.)”.

Potrivit femeii, 27 de membri ai echipajului „Moskva” sunt dispăruți. Ivan Vahrushev avea 41 de ani. El provine din satul Nichkino, districtul Sarapul, Republica Udmurt, mai scrie „Radio Svoboda”.