Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful unei companii de motoare…

Șeful unei companii de motoare de aeronave, reținut în Ucraina sub acuzația de trădare: Ar fi vândut produse militare pentru avioanele de atac rusești

Sursa foto: pravda.com.ua

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele de onoare al companiei „Motor Sich”, Viaceslav Boguslaev, și șeful departamentului de activitate economică externă a întreprinderii au fost reținuți, fiind suspectați de „activități de colaborare și de complicitate cu statul agresor”.

Potrivit anchetei, cei doi au acționat în colaborare cu reprezentanții corporației ruse „Rostec”, unul dintre principalii producători de arme pentru forțele armate ruse. Mai exact, aceștia ar fi furnizat ilegal bunuri militare pentru avioanele de atac rusești.

În Rusia, motoarele au fost folosite pentru repararea elicopterelor de atac ale tipurilor Mi-8AMTSh-VN „Sapsan”, KA-52 „Alligator”, Mi-28N „Night Hunter”, pe care armata rusă le folosește în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Serviciului ucrainean de Securitate.

Ukrainskaia Pravda scrie că pentru a evita restricțiile stabilite în Ucraina privind comerțul cu Federația Rusă, organizatorii schemei au folosit structuri comerciale controlate în trei țări din Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Est. Aceste companii au fost cele care au trimis „comanda” producătorului ucrainean pentru „nevoile” părții străine.

Cu toate acestea, după ce au primit produsele militare, „intermediarii” le-au transportat în Rusia. De asemenea, rușii și-au folosit complicii străini pentru a repara și întreține propriile aeronave folosind piese de schimb ucrainene.

Serviciul de Securitate a identificat toți organizatorii tranzacțiilor și au documentat acțiunile penale, menționează sursa citată.