Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șefii Comitetului Internațional Olimpic se…

Șefii Comitetului Internațional Olimpic se confruntă cu furia provocată de prezența aliaților lui Putin în funcții de conducere

Yelena Isinbaeva, o fostă săritoare cu prăjina, are gradul de maior în armata rusă | Richard Heathcote/Getty Images/POLITICO

La mai puțin de trei săptămâni până la începerea Jocurilor Olimpice Paris 2024, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) se confruntă cu o reacție de critici pentru că menține ruși în rândurile sale de conducere. „Prietenii Kremlinului care dețin funcții olimpice de conducere sunt o recunoaștere oficială a triumfului Rusiei împotriva dreptului internațional” – a declarat premierul Lituaniei pentru POLITICO.

Shamil Tarpischev și Yelena Isinbaeva, care au fost membri ai CIO din 1994 și, respectiv, 2016, au fost supuși unei examinări speciale pentru legăturile lor cu regimul de la Kremlin.

Refuzul CIO de a-i da afară pe ruși a stârnit indignare în rândul aliaților Kievului, în timp ce războiul Moscovei împotriva Ucrainei continuă amenințător, relatează POLITICO.

„Rușii în funcțiile de conducere ale CIO nu numai că legitimează lupta Rusiei împotriva ucrainenilor, dar este și o recunoaștere oficială a triumfului Rusiei împotriva dreptului internațional și a principiilor olimpice – excelență, respect și prietenie”, a declarat Ingrida Šimonytė, prim-ministrul Lituaniei, pentru POLITICO.

Isinbaeva, o fostă săritoare cu prăjina, deține gradul de maior în armata rusă. Deși a insistat că rangul este nominal, înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, ea a fost o militantă activă pentru Putin în mai multe alegeri prezidențiale.

Tarpischev, președintele Federației ruse de tenis, a susținut ideea ca sportivii ruși să se ofere voluntari pentru a lupta în Ucraina. Sub conducerea sa, organismul de tenis a organizat mai multe turnee în Crimeea ocupată, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Regulile CIO recomandă ca sportivii și oficialii sportivi afiliați armatei ruse să nu fie autorizați să participe la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

CIO nu a răspuns la o nouă solicitare de comentarii din partea POLITICO, dar un purtător de cuvânt a declarat anterior că Comisia de Etică a CIO înțelege că, de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, „nici doamna Isinbaeva, nici domnul Tarpischev nu au avut legături contractuale cu armata rusă sau cu agențiile de securitate și nici nu și-au exprimat sprijinul pentru invazie sau pentru războiul din Ucraina”, relatează POLITICO.

Afiliere explicită sau nu, mulți susțin că prezența rușilor subminează principiile pe care au fost fondate Jocurile Olimpice.

Totodată, sportivii ruși de lupte boicotează participarea la Jocurile Olimpice din Franța, în pofida faptului că au fost acceptați să participe, în număr mai mic. Aceștia nu sunt de acord cu politicile care li se impun de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO). Declarația a fost făcută de către Federația Rusă de Lupte.

Ucraina a anunţat că îşi va trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în pofida continuării războiului cu Rusia, a anunţat ministrul Sporturilor, Matvei Bidnîi, la Kiev.

La începutul lunii mai, comitetul olimpic ucrainean a publicat o serie de recomandări către sportivii săi să evite întâlniri ş fotografii cu sportivii din Rusia şi Belarus, acolo unde este posibil.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc între 26 iulie şi 11 august.