Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șefa Serviciilor Secrete din SUA…

Șefa Serviciilor Secrete din SUA a demisionat în urma tentativei de asasinare a lui Trump

Sursa: Kent Nishimura/Getty Images

Directoarea Serviciilor Secrete din Statele Unite ale Americii, Kimberly Cheatle, a demisionat marți, 22 iulie, după ce instituția a fost supusă unui control pentru că nu a reușit să împiedice o tentativă de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump în timpul unui miting de campanie, scrie Reuters.

Serviciile Secrete, care sunt responsabile de protecția actualilor și foștilor președinți ai SUA, se confruntă cu o situație de criză după ce un bărbat înarmat a reușit să tragă asupra lui Trump de pe un acoperiș cu vedere la mitingul în aer liber din Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie.

Cheatle s-a confruntat cu o reacție de condamnare din partea ambelor partide atunci când s-a prezentat luni în fața Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, refuzând să răspundă la întrebările unor parlamentari nemulțumiți cu privire la planul de securitate pentru miting și la modul în care forțele de ordine au reacționat la comportamentul suspect al atacatorului. Mai mulți parlamentari republicani și democrați i-au cerut să demisioneze.

Trump, candidatul republican la președinție, a fost rănit la urechea dreaptă, iar un participant la miting a fost ucis în schimbul de focuri. Atacatorul, identificat ca fiind Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat și ucis de un lunetist al Serviciilor Secrete.

Cheatle, care a condus agenția din 2022, a declarat parlamentarilor că își asumă responsabilitatea pentru împușcături, numindu-l cel mai mare eșec al Serviciilor Secrete de la împușcarea președintelui Ronald Reagan în 1981.

Serviciile Secrete se confruntă cu investigații din partea mai multor comisii ale Congresului și a organului de control intern al Departamentului de Securitate Internă al SUA, organizația sa de conducere, cu privire la performanța sa. Președintele Joe Biden, care și-a încheiat campania pentru realegere, a solicitat, de asemenea, o revizuire independentă.

O mare parte a criticilor s-au concentrat pe eșecul de a securiza acoperișul unei clădiri industriale în care se afla atacatorul, la aproximativ 140 de metri de scena unde vorbea Trump. Acoperișul a fost declarat în afara perimetrului de securitate al Serviciilor Secrete pentru eveniment, o decizie criticată de foști agenți și parlamentari.

Cheatle deținea o funcție de conducere în domeniul securității la PepsiCo când Biden a numit-o directoare a Serviciilor Secrete în 2022. Ea a lucrat anterior 27 de ani în cadrul agenției.

Într-o declarație, președintele Joe Biden a spus că el și prima doamnă Jill Biden sunt „recunoscători” pentru deceniile de serviciu public ale lui Cheatle.

„Ca lider, este nevoie de onoare, curaj și integritate incredibilă pentru a-ți asuma întreaga responsabilitate pentru o organizație însărcinată cu una dintre cele mai dificile sarcini din serviciul public”, a spus Biden despre Cheatle.

Biden a spus că un nou director al Serviciilor Secrete va fi numit în curând. Postul nu are nevoie de aprobarea Senatului.