Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șefa Guvernului de la Chișinău…

Șefa Guvernului de la Chișinău a participat la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe: „Am exprimat recunoștința pentru rolul fostului prim-ministru în fortificarea relațiilor de cooperare și de prietenie dintre țara Soarelui Răsare și R. Moldova”

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a participat marți, 27 septembrie, alături de delegațiile altor 190 de țări, la funeraliile de stat organizate la Tokyo în onoarea fostului prim-ministru nipon, Shinzo Abe, care a fost împușcat în timpul unui eveniment electoral în luna iulie.

„Am transmis condoleanțe și compasiune doamnei Akie Abe, dar și întregii familii îndoliate. Am exprimat recunoștința pentru rolul fostului prim-ministru în fortificarea relațiilor de cooperare și de prietenie dintre țara Soarelui Răsare și R. Moldova. Organizarea acestor funeralii de stat este un semn al prețuirii pe care i-o poartă țara sa. Regretăm profund pierderea acestei personalități marcante a politicii nipone. A rămas în amintirea poporului său ca promotorul celor mai importante reforme militare, constituționale și de securitate din ultimul secol”, se arată în postarea făcută de șefa Guvernului pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier japonez Shinzo Abe, cel mai longeviv lider al Japoniei, a murit vineri, 7 iulie, după ce a fost împușcat în timp ce făcea campanie pentru alegerile parlamentare.

Totodată, la Tokyo, prim-ministra a avut întrevederi cu Sam Mogi, președintele Comisiei pentru relații externe a Asociației Japoneze a Directorilor Corporativi (Keizai Doyukai) și alți membri ai organizației.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a încurajat membrii Asociațieii Keizai Doyukai să examineze avantajele actuale oferite de R. Moldova pentru investitori, cum ar fi zone economice libere, proceduri vamale simplificate, export fără taxe în UE.

Prim-ministra Cabinetului de miniști s-a întâlnit și cu președintele Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior (JETRO), Nabuhiko Sasaki. Părțile au abordat subiecte ce țin de evoluția relațiilor economice dintre cele două state și au analizat oportunitățile de extindere a activităților comerciale, subliniind importanța investițiilor strategice pentru creșterea economiei și crearea locurilor de muncă bine plătite, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Prim-ministra Natalia Gavrilița se află la Tokyo în perioada 26-28 septembrie.