Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șefa diplomației UE: „Rusia continuă…

Șefa diplomației UE: „Rusia continuă să folosească gazul ca armă și R. Moldova este încă o dată ținta războiului său hibrid”

Sursa: Parlamentul European

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a acuzat Rusia că „continuă să utilizeze gazul ca armă” și că poartă un „război hibrid” în R. Moldova. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a anunțat marți, 7 ianuarie, că a avut o discuție telefonică cu prim-ministrul R. Moldova Dorin Recean, în care a „reafirmat solidaritatea noastră neclintită cu Moldova”.

„Rusia continuă să folosească gazul ca armă și R. Moldova este încă o dată ținta războiului său hibrid. Datorită sprijinului UE, R. Moldova rămâne rezistentă și bine conectată la rețelele energetice europene”, a menționat Kaja Kallas.

Autoritățile din regiunea transnistreană ar trebui să înceteze să mai respingă ofertele de aprovizionare cu energie alternativă, a declarat anterior Comisia Europeană, în contextul în care tensiunile politice au crescut după decizia Rusiei de a întrerupe fluxul de gaze naturale.

Sute de mii de persoane din regiune au rămas fără încălzire și apă caldă după ce Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung de tranzit al gazelor prin Ucraina vecină.

„Înțelegem că guvernul moldovean a oferit deja regiunii transnistrene energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru afaceri externe.

Gazprom a anunțat oficial sâmbătă, 28 decembrie, că din 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze către stânga Nistrului. În comunicatul transmis de companie se invoca faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”.

Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”. Astfel a comentat prim-ministrului Dorin Recean decizia Gazprom de a nu mai livra gaze în regiunea transnistreană după 1 ianuarie 2025.

Pe 1 ianuarie, Centrala electrică (MGRES) a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea curentului electric, doar pentru consum intern al regiunii. Guvernul a comunicat anterior că, din datele disponibile public, înainte de criză, Centrala dispunea de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 zile. 

În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.