Secretarul general al ONU susține că războiul din Ucraina ar putea avea „consecințe majore privind agenda climatică globală”
Consecințele invaziei Rusiei în Ucraina și impactul acesteia asupra piețelor alimentare și energetice ar putea avea efecte grave asupra luptei în vederea reducerii crizei climatice, a avertizat luni, 21 martie, secretarul general al ONU, António Guterres, scrie CNN.
Secretarul general al ONU a declarat că „repercusiunile invaziei Rusiei în Ucraina riscă să bulverseze piețele globale de alimente și energie – cu implicații majore pentru agenda climatică globală”.
„Pe măsură ce marile economii urmăresc o strategie „totul pentru toate” pentru a înlocui combustibilii fosili din Rusia, măsurile pe termen scurt ar putea crea o dependență pe termen lung de combustibilii fosili și ar putea închide fereastra spre 1,5 grade. Țările ar putea deveni atât de afectate de deficitul de aprovizionare cu combustibili fosili încât să neglijeze sau să îngenuncheze politicile de reducere a utilizării combustibililor fosili”, a adăugat el.
Luna trecută, ONU a publicat un raport în care a evidențiat că impactul schimbărilor climatice provocate de om este mai mare decât se credea până acum și a avertizat asupra efectelor ireversibile în cazul în care lumea va depăși 1,5 grade Celsius de încălzire globală.
Potrivit CNN, în urma invaziei ruse în Ucraina, prețurile produselor agricole prelucrate în regiune au crescut vertiginos. Cea mai mare problemă este grâul, un aliment indispensabil. Aprovizionarea din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă aproape 30% din comerțul mondial cu grâu, este acum în pericol. Prețurile globale ale grâului au atins un maxim istoric la începutul acestei săptămâni.
O altă problemă majoră este accesul la îngrășăminte – esențiale pentru ca fermierii să își atingă obiectivele de producție. Producția din Europa a scăzut, de asemenea, din cauza creșterii prețurilor la gazele naturale.