Rusia nu a eliberat niciodată atât de mulți ostatici
Rusia și o coaliție de țări occidentale au efectuat cel mai mare schimb din istorie de prizonieri politici cu criminali. Printre cei eliberați din închisorile rusești se numără nu numai cetățeni ai Statelor Unite și Germaniei, ci și ai Rusiei.
Cum a avut loc procesul
Informații alarmante precum că ceva se întâmplă în jurul politicienilor Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza au început să apară cu trei zile înainte de evenimentul dat. Pe 30 iulie, s-a aflat că aceștia au dispărut din coloniile în care-și ispășeau pedeapsa. Pe 31 iulie, jurnaliştii au observat că datele despre un șir de ruşi condamnaţi – Alexander Vinnik, Maxim Marcenko, Vadim Konoşenko şi Vladislav Kliușin – au dispărut din baza de date a Biroului Penitenciarelor din SUA. Apoi, au apărut mai multe scurgeri de informație. De exemplu, postul sloven N1 a raportat că, în următoarele ore, ar putea avea loc un schimb de prizonieri între Rusia, SUA, Germania și Belarus. Jurnaliștii sloveni au intrat în posesia acestor informații datorită faptului că, în cadrul acestui schimb, era planificată expulzarea din această țară a doi spioni ruși, Artiom și Anna Dulțev. În seara zilei de 31 iulie, Fox News a relatat că jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat în Rusia pentru spionaj, s-ar putea întoarce acasă.
Apoi, evenimentele au început să se deruleze rapid. În jurul orei 14.00, Bloomberg a raportat că Rusia l-a eliberat pe jurnalistul WSJ Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan. O oră mai târziu, au sosit informații despre eliberarea de către Rusia a politicianului Vladimir Kara-Murza. De pe aeroportul din Ankara a început o transmisiune directă despre operațiunea de schimb. La ora 18.00, ora Moscovei, faptul schimbului a fost confirmat de președintele american Joe Biden. În jurul orei șapte seara s-a aflat că cei trei eliberați – jurnalistul Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și jurnalista de la Radio Liberty Alsu Kurmașeva au luat zborul spre Statele Unite, iar avionul cu restul deținuților politici eliberați s-a îndreptat spre Köln.
Cine a participat la schimb
De partea Occidentului la pregătirea operațiunii de schimb au participat Statele Unite ale Americii, Germania, Norvegia și Slovacia. Lista persoanelor care au fost schimbate este următoarea:
Vadim Krasikov este un cetățean rus condamnat în Germania pe 15 decembrie 2021 la închisoare pe viață fără eliberare condiționată pentru uciderea fostului comandant cecen, Zelimhan Hangoșvili, în august 2019, în centrul Berlinului. Potrivit procurorilor germani, Krasikov a acționat la instrucțiunile autorităților ruse. Este considerat colonel al forțelor speciale FSB „Vîmpel”.
Krasikov a sosit la Berlin din Varșovia și, pe 23 august 2019, la prânz, deplasându-se cu o bicicletă în parcul Tiergarten, a împușcat în victimă de trei ori, de două ori nimerindu-i în ceafă. După arestarea sa, poliția a găsit la el un pașaport rusesc pe numele lui Vadim Sokolov.
Anchetatorii germani au aflat că Krasikov ar fi urmat un antrenament la Centrul special al FSB din Balashikha. Rusia a negat orice implicare a serviciilor sale de informații în această crimă.
Artiom și Anna Dulțev sunt spioni ruși acuzați de spionaj de către o instanță slovenă la 31 iulie 2023. Aceștia au fost condamnați la un an și șapte luni de închisoare, apoi expulzați din țară cu interdicția de intrare în Slovenia timp de cinci ani. Aceștia și-au recunoscut vinovăția.
Acționând sub numele fictive de Ludwig Gisch și Maria Rosa Mayer Munoz, folosind pașapoarte argentiniene, Artiom și Anna Dulțev au ajuns în Slovenia din Argentina în 2017. Artiom a condus o companie IT, iar Anna a fondat o galerie de artă online. Din Ljubljana au călătorit liber în țări vecine, au transmis ordine de la Moscova și au transportat bani în numerar pentru alți agenți secreți ruși.
Presa locală a raportat că erau agenți ai Serviciului de Informații Externe al Rusiei. Soții Dulțev sunt în arest din 5 decembrie 2022, au fost arestați în districtul Črnuča din Ljubljana.
Vladislav Kliușin este un om de afaceri rus, condamnat în septembrie 2023 de un tribunal din Boston (SUA) la nouă ani de închisoare pentru infracțiuni cibernetice și fraudă cu valori mobiliare. Jurații l-au găsit pe el și pe alți patru ruși vinovați de piratarea rețelelor Donnelley Financial Solutions și Toppan Merrill, de unde au furat informații importante despre activitățile unor companii precum Tesla și Roku, ceea ce le-a permis să câștige profituri ilegale de zeci de milioane de dolari.
Kliușin a fost reținut în Elveția în martie 2021 și extrădat în Statele Unite. În Rusia, a înființat compania M-13 din Moscova, care a creat, pentru Administrația Prezidențială, sistemul de monitorizare a mass-media „Katiușa”. A avut acces la documentele Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse și a fost distins cu Ordinul de Onoare de către Vladimir Putin în iunie 2020. Jurnaliştii l-au numit presupusul proprietar al canalului de telegram „Nezîgar”, informație negată de Kliușin.
Mihail Mikușin este un cetățean rus acuzat de o instanță norvegiană de spionaj. A lucrat ca cercetător la Universitatea din Tromsø și inițial s-a prezentat ca José Assis Giammaria din Brazilia. În octombrie 2022, a fost reținut în Norvegia.
Serviciile norvegiene bănuiau că Mikușin este cetățean rus care lucra sub acoperire. Potrivit serviciilor de informații norvegiene, acesta a fost implicat în acțiuni de recunoaștere ilegale și în colectarea de informații pentru autoritățile ruse.
Pavel Rubțov, cunoscut și sub numele de Pablo Gonzalez, este un jurnalist spaniol de origine rusă, arestat în 2022 sub acuzația de spionaj pentru Rusia. Acesta a fost reținut în Polonia, lângă granița cu Ucraina, în noaptea de 28 februarie 2022, la scurt timp după începerea războiului.
Serviciul de Securitate ucrainean îi ceruse cu puțin timp înainte să părăsească țara. Autoritățile poloneze nu au detaliat motivele arestării. Agenția a raportat că Gonzalez ar putea fi un agent al GRU rus, infiltrat în cercul lui Janna Nemțova, fiica politicianului Boris Nemțov. Potrivit publicației, acesta a efectuat zboruri cu ofițerul de informații Serghei Turbin.
Pablo Gonzalez s-a născut la Moscova în 1982, iar la vârsta de nouă ani a plecat cu mama sa în Spania. Are dublă cetățenie.
Roman Selezniov este cetățean rus și fiul deputatului Dumei de Stat din partea Partidului liberal-democrat din Rusia Valeri Selezniov. În 2017, a fost condamnat în Statele Unite la 27 de ani de închisoare sub acuzația de fraudă cibernetică. Potrivit acuzării, Selezniov a câștigat cel puțin 170 de milioane de dolari din furtul a peste 2 milioane de numere de card de credit, pe care le-a vândut pe piața neagră.
Selezniov a fost reținut în iulie 2014 în Maldive, după care a fost transportat pe insula americană Guam, iar apoi la Seattle. A fost acuzat că a spart sistemele punctelor de vânzare cu amănuntul din Statele Unite în 2009-2011. Din casele și apartamentele sale din Vladivostok, Indonezia și Bali, a operat site-uri internaționale de forumuri de carduri care au facilitat furtul și vânzarea datelor de carduri furate. În conturile sale bancare au fost găsite peste 18 milioane de dolari din tranzacții ilegale.
Vadim Konoșenko este un cetățean rus acuzat în Statele Unite că a cumpărat tehnologii militare pentru Rusia, eludând sancțiunile. Departamentul de Justiție al SUA l-a numit ofițer FSB. Acesta este unul dintre cei cinci cetățeni ruși acuzați de implicare în achiziții ilegale de electronice și echipamente avansate occidentale pentru complexul militar-industrial rus.
Konoșenko a fost reținut de autoritățile estoniene în octombrie 2022 în timp ce încerca să importe aproximativ 35 de tipuri de semiconductori și componente electronice în Rusia din Estonia. Apoi a fost extrădat în Statele Unite, unde este acuzat că a achiziționat și exportat ilegal componente electronice care ar putea fi folosite în dezvoltarea armelor nucleare și hipersonice, pentru calculul cuantic și alte tehnologii militare.
Cine a fost eliberat din închisorile rusești?
Cetățeni americani
Evan Gershkovitch este un jurnalist american care lucrează pentru The Wall Street Journal. Pe 29 martie 2023 la Ekaterinburg, Rusia, Gershkovich a fost acuzat că a colectat informații clasificate despre întreprinderea rusă de apărare, JSC NPK Uralvagonzavod, la instrucțiunile CIA. În aprilie 2024, Tribunalul din Moscova l-a condamnat la 16 ani de detenție într-o colonie de maximă securitate.
Paul Whelan este un militar american, un fost pușcaș marin, care a devenit cunoscut în legătură cu acuzațiile de spionaj și cu detenția în Rusia.
Whelan a fost arestat la Moscova în decembrie 2018. Ancheta a susținut că acesta a primit de la un ofițer FSB un USB flash cu informații despre activitățile diviziei ruse a serviciului de securitate economică FSB. Whelan și avocații săi susțin că USB flash nu conținea materiale secretizate, ci fotografii cu biserici pe care Whelan a vrut să le arate prietenului său.
În iunie 2020, Whelan a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.
Сetățeni germani
Rico Krieger este un fost angajat al Crucii Roșii germane care a fost reținut în Belarus în octombrie 2023.
Krieger a fost acuzat pe șase capete de acuzare, inclusiv acțiuni ilegale cu arme de foc, crearea unui grup extremist, activitate mercenară, un act de terorism și alte infracțiuni. S-a presupus că a venit în Belarus sub masca unui turist, dar, de fapt, ar fi acționat la instrucțiunile serviciilor speciale ucrainene.
Potrivit rechizitoriului, pe 5 octombrie 202,3 Krieger ar fi scos un dispozitiv exploziv improvizat dintr-o ascunzătoare și l-a plasat pe șinele de cale ferată, provocând o explozie care a cauzat daune de 516 USD, fără răniți. Krieger a fost condamnat la moarte prin împușcare.
Herman Moizhes este cetățean al Germaniei și Rusiei, avocat și ideolog al mișcării cicliste.
Moizhes a fost reținut pe 28 mai 2023 la Sankt Petersburg.
Acesta a fost acuzat de trădare, deși detaliile specifice ale acuzațiilor nu au fost dezvăluite. În casa lui au fost efectuate percheziții, iar în mandatul de percheziție era indicat art. 275 din Codul penal al Federației Ruse – înaltă trădare.
Moizhes a fost arestat sub suspiciunea de trădare, dar informațiile despre dovezile prezentate împotriva sa nu au fost dezvăluite pe deplin. La începutul lunii august 2023, cazul său era în curs de revizuire, iar Moizhes se afla în Centrul de detenție Lefortovo din Moscova.
Kevin Lik este un cetățean german și rus în vârstă de 18 ani, condamnat în Rusia pentru înaltă trădare.
Lik a fost arestat în decembrie 2023 și acuzat de trădare. Mai exact, acesta a fost acuzat că a făcut fotografii cu o unitate militară din Maikop și că a trimis aceste fotografii prin e-mail unui reprezentant al unui stat străin.
În decembrie 2023, Lik a fost condamnat la 4 ani de închisoare într-o colonie de regim general.
Demuri (Dieter) Voronin este un politolog și om de afaceri ruso-german condamnat în Rusia pentru înaltă trădare.
Voronin a fost reținut în februarie 2021 în timpul unei vizite în Rusia. Acesta a fost acuzat de înaltă trădare pentru că ar fi primit informații de la jurnalistul Ivan Safronov și le-ar fi transmis serviciilor de informații străine. Rechizitoriul susținea că Voronin și Safronov au transmis informații secrete despre activitățile Forțelor Armate Ruse în Siria.
În martie 2023, Tribunalul din Moscova l-a găsit pe Voronin vinovat de înaltă trădare și l-a condamnat la 13 ani și 3 luni într-o colonie de maximă securitate.
Patrick Schoebel este un cetățean german devenit cunoscut datorită cazului legat de detenția sa în Rusia.
Schoebel a fost reținut la Pulkovo, Sankt Petersburg, în ianuarie 2024.
Acesta a fost acuzat de trafic de droguri. În timpul controlului de la aeroport, s-a descoperit că acesta deținea gume de marijuana. Schoebel a susținut că nu cunoștea despre interzicerea de marijuana în Rusia și că a cumpărat bomboanele din Germania pentru a le folosi ca sedativ înainte de zborurile lungi.
Patrick Schoebel a fost condamnat pentru deținere ilegală de droguri, ceea ce reprezintă o încălcare a legilor rusești privind drogurile.
Cetăţeni ai Rusiei
Vladimir Kara-Murza este un activist și publicist rus, cunoscut pentru activitățile sale de opoziție și criticile la adresa autorităților ruse.
În aprilie 2023, Kara-Murza a fost condamnată la 25 de ani de închisoare sub acuzația de răspândire de „falsuri” despre armata rusă, colaborare cu o organizație nedorită și trădare. Acesta a fost acuzat că a creat amenințări la adresa securității externe a Rusiei prin discursuri publice în care a criticat acțiunile autorităților ruse și a numit Rusia agresor în conflictul cu Ucraina.
Ilia Iașin este un politician, jurnalist și activist rus de opoziție, cunoscut pentru criticile sale la adresa autorităților ruse și pentru sprijinirea inițiativelor opoziției.
La 9 decembrie 2022, Tribunalul districtului Meșceanski din Moscova l-a condamnat pe Iașin la 8,5 ani de închisoare. Aceasta a fost una dintre cele mai severe sentințe privind diseminarea „falsurilor” despre armata rusă la acea vreme.
Alsu Kurmașeva este o jurnalistă și editoare rusă care a lucrat în proiectul Idel.Реалии, care face parte din Radio Svoboda.
În mai 2023, Kurmașeva s-a întors în Rusia din motive familiale. Pe 2 iunie, a fost reținută la aeroportul din Kazan și i-au fost confiscate ambele pașapoarte (rus și american). La 18 octombrie 2023, Kurmașeva a fost reținută pentru nedepunerea documentelor pentru includerea în registrul agenților străini, în ciuda faptului că nu figura în acest registru. Ulterior, a fost deschis un dosar penal în baza articolului despre difuzarea „știrilor false” despre armata rusă. La 19 iulie 2024, Curtea Supremă a Tatarstanului a condamnat-o pe Kurmașeva la 6 ani și 6 luni de închisoare sub acuzația de răspândire a „falsurilor” despre armata rusă.
Oleg Orlov este un activist rus pentru drepturile omului și președinte al Societății pentru drepturile omului „Memorial”.
În martie 2023, după perchezițiile da la Memorial, pe numele lui Orlov a fost deschis un dosar penal pentru reabilitare a nazismului. La 11 octombrie 2023, Tribunalul districtului Golovinski din Moscova l-a condamnat la o amendă de 150 de mii de ruble. Pe 27 februarie 2024, instanța l-a condamnat pe Orlov la 2,5 ani de închisoare. După ce a intrat în arest preventiv, i s-a cerut să semneze un acord pentru a fi trimis pe frontul din Ucraina, pe care l-a respins.
Alexandra Skocilenko este o artistă și activistă rusă care a devenit cunoscută pentru poziția sa împotriva războiului din Ucraina.
Skocilenko a fost reținută pe 11 aprilie 2022, după o percheziție la domiciliul ei. Acuzația a fost legată de înlocuirea etichetelor de preț din magazinul Perekriostok cu rapoarte despre civilii uciși în timpul bombardamentelor de la Mariupol. Pe 16 noiembrie 2023, Judecătoria Vasileostrovski din Sankt Petersburg a condamnat-o pe Skocilenko la 7 ani de închisoare.
Andrei Pivovarov este un politician și persoană publică rusă. Fost șef de la Open Russia, o mișcare politică care sprijină reformele democratice în Rusia.
El a fost reținut pe 31 mai 2021 pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg în timp ce încerca să plece la Varșovia. Potrivit anchetatorilor, acuzația este legată de publicarea de informații despre activitățile Open Russia și campania de strângere de fonduri. În iulie 2022, Pivovarov a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
Ksenia Fadeeva este o personalitate publică și un politician rus. Fostă șefă a sediului lui Alexei Navalnîi din Tomsk. În 2020, a fost implicată în activități politice active în sediul lui Navalnîi.
În decembrie 2022, Fadeeva a fost reținută, fiind acuzată de organizarea activităților unei comunități extremiste și de participare la o organizație non-profit care încalcă identitatea și drepturile cetățenilor.
În decembrie 2023, a fost condamnată la 9 ani de închisoare fiind acuzată de organizarea unei comunități extremiste.
Lilia Ceanîșeva este o activistă politică și o personalitate publică rusă. Fostă șefă a sediului lui Alexei Navalnîi din Ufa. Ceanîșeva a fost implicată activ în activități politice, inclusiv organizarea de proteste și sprijinirea inițiativelor opoziției.
Ceanîșeva a fost arestată în noiembrie 2021 la Ufa. Aceasta a fost acuzată că a creat o comunitate extremistă, a făcut apel la extremism și a încălcat drepturile cetățenilor. Aceste acuzații sunt legate de activitățile ei în sediul lui Navalnîi.
În iunie 2023, Ceanîșeva a fost condamnată la 7,5 ani de închisoare în temeiul articolului privind organizarea unei comunități extremiste. Ulterior, în aprilie 2024, Curtea Supremă din Bașkortostan i-a mărit pedeapsa la 9,5 ani de închisoare.
Vadim Ostanin este un activist politic rus. Fost șef al sediului lui Alexei Navalnîi din Barnaul. În această funcție, a fost implicat în organizarea de evenimente politice, reflectarea cazurilor locale de corupție și ajutarea locuitorilor din regiune în probleme de interacțiune cu oficialitățile.
Ostanin a fost reținut în decembrie 2021. Acesta a fost acuzat de participare într-o comunitate extremistă și la activitățile unei organizații non-profit care încalcă identitatea și drepturile cetățenilor. Acest lucru se datorează muncii sale la sediul lui Navalnîi, după ce organizația a fost declarată extremistă.
În iulie 2023, Vadim Ostanin a fost condamnat la 9 ani de închisoare.
Cine nu era printre cei eliberați?
Persoana principală, care nu a fost printre cei eliberați din partea rusă, nu a ajuns să-și vadă eliberarea. Numeroase mărturii ale asociaților lui Alexei Navalnîi spun că negocierele privind schimbul deținuților politici au fost purtate în timp ce politicianul era încă în viață și era pe listă. Cu toate acestea, în februarie a acestui an, acesta a fost ucis în colonia IK-3 de lângă Salehard. Mass-media occidentală și camarazii opozantului rus au supranumit acest schimb „Acordul Navalnîi”.
Și opoziția din Belarus a sperat că, în timpul procesului de schimb, va fi eliberată lidera mișcării de opoziție, Maria Kolesnikova, și activistul pentru drepturile omului și laureat al Premiului Nobel, Ales Bialiațki. Ambii au fost condamnați la pedepse lungi de închisoare în Belarus. Acest lucru, din păcate, nu s-a întâmplat.
În libertate
Avionul cu care au fost transportați Evan Gershkovich, Paul Whelan și Alsu Kurmașeva a aterizat la baza aeriană Andrews din Maryland, unde a fost întâmpinat de președintele Joe Biden și de vicepreședintele Kamala Harris. La Köln, cei eliberați au fost întâlniți de cancelarul german Olaf Scholz, precum și de camaraziii lor – angajații FBK Maria Pevcih, Leonid Volkov, jurnalistul de investigație Hristo Grozev și de rude.
Jenia SNEJKINA, Mediaset
Redactare și adaptare în română: Olga BULAT