Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia: Legile cenzurii pe timp…

Rusia: Legile cenzurii pe timp de război. În pofida sancțiunilor severe, oamenii din Rusia continuă să protesteze împotriva războiului din Ucraina

Sursa foto: amnesty.org

În februarie 2022, la o săptămână de la invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a introdus legi privind cenzura pe timp de război pentru a transforma protestul împotriva invaziei într-o infracțiune gravă. După doi ani, un număr mare de persoane își ispășesc pedepsele de lungă durată cu închisoarea pentru disidență pașnică împotriva războiului, atenționează Organizația Amnesty International Moldova.

Care este problema?

Legile privind cenzura pe timp de război incriminează răspândirea de „falsuri” și „discreditarea” forțelor armate ruse (articolele 207.3 și 280.3 din Codul penal) al Federației Ruse, ceea ce atrage după sine o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare. În timp ce spațiul pentru proteste pașnice și libera exprimare abia de exista înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, aceste legi au ca scop să elimine cu totul ca vocile anti-război din Rusia să fie auzite.

Iată cum arată cenzura de război:

Alexandra Skochilenko, o artistă, a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele de preț din supermarketuri cu mesaje împotriva războiului. 

Deputatul municipal de opoziție, Aleksei Gorinov, a denunțat ceea ce Kremlinul a numit o „operațiune militară specială în Ucraina” drept “„ăzboi” și a fost condamnat la șapte ani. 

O jurnalistă și mamă a doi copii, Maria Ponomarenko, își ispășește pedeapsa de șase ani pentru o postare pe Telegram despre bombardarea unui teatru din Mariupol. 

Un număr mare de persoane din întreaga Rusie au fost închise pentru proteste pașnice împotriva războiului. În pofida sancțiunilor severe, oamenii din Rusia continuă să protesteze împotriva războiului din Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile ruse sunt hotărâte să oprească complet opoziția. În 2023, numărul și durata pedepselor pentru postările anti-război pe rețelele de socializare au crescut. În 2024, parlamentul a votat pentru a permite confiscarea proprietății persoanelor acuzate în temeiul legilor privind cenzura pe timp de război.

Legile privind cenzura pe timp de război din Rusia încalcă drepturile omului. Trebuie să fim solidari cu oamenii din Rusia care au curajul să protesteze împotriva războiului Rusiei în Ucraina.

Citiți mai multe despre protestul anti-război din Rusia  aici

Ce poți face pentru a ajuta?

Mediatizează cauza pentru a cere autorităților ruse să anuleze legile privind cenzura pe timp de război și să-i elibereze imediat și necondiționat pe toți cei închiși doar pentru că au protestat pașnic împotriva războiului.

lată câteva dintre vocile curajului din Rusia:

Vladimir Rumyantsev este un mecanic de cazane din orașul Vologda și execută o pedeapsă de 3 ani de închisoare. Crima sa? Construirea unei stații radio de amatori și utilizarea acesteia pentru a transmite ştiri necenzurate despre invazia Rusiei în Ucraina. Autoritățile au urmărit semnalul radio și l-au arestat pe Vladimir pentru „discreditarea armatei ruse”. [Nu consider] că este posibil să respectăm aceste… legi care nu corespund dreptului internațional și bunului simț”, a declarat el. Astăzi, Vladimir este unul dintre miile de oameni din Rusia care riscă să fie pedepsiţi pentru că şi-au exprimat opiniile cu privire la război.

Dmitri Skurikhin;

Antreprenorul Dmitri Skurikhin execută o pedeapsă de 18 luni într-o colonie penală din Rusia pentru că a postat videouri anti-război pe Telegram și și-a desenat vitrina magazinului său cu mesaje anti-război. El este acuzat de „discreditarea armatei ruse”, la care a răspuns: „Operațiunea militară specială” este adevărata discreditare a patriei noastre și a cetățenilor săi”. Dmitri este unul dintre miile de oameni care se confruntă cu pedepse pentru că și-au exprimat opiniile cu privire la războiul Rusiei din Ucraina.

Jurnalista Maria Ponomarenko

Jurnalista și activista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că a transmis un mesaj pe Telegram despre bombardarea de către forțele ruse a unui teatru din Mariupol. Amnesty International a concluzionat că bombardamentul a fost o crimă de război, însă Maria a fost acuzată de răspândirea de „informații false” despre armata rusă, în conformitate cu legile privind cenzura de război din țară. În închisoare, ea se confruntă cu condiții inumane, iar împotriva ei au fost aduse acuzații noi.

Aleksei Gorinov;

Aleksei Gorinov, consilier de opoziție al Moscovei și avocat, execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru că a numit războiul din Ucraina „un război”. În martie 2022, Aleksei s-a pronunțat împotriva propunerii consiliului de a organiza un concurs de desene pentru copii și un festival de dans, în ciuda războiului din Ucraina, unde, Gorinov a spus fraza „mor copii”.

„Trebuie să recunoaştem că războiul este război. Măcar atât pot să fac, să spun lucrurilor pe nume”, – a spus el. Aleksei a fost prima persoană care a primit o pedeapsă cu închisoarea în conformitate cu legile de cenzură de război din Rusia. În închisoare, starea de sănătate a lui Aleksei se deteriorează rapid, iar viața sa este în pericol.

Aleksandra Skochilenko în ziua sentinței, November 16, 2023

În martie 2022, artista rusă Aleksandra Skochilenko a înlocuit etichetele din supermarket cu mesaje anti război. Acum, ea ispășește șapte ani de închisoare într-o colonie penală în condiții teribile, unde starea ei de sănătatea ei se agravează. Aleksandra a fost reținută în temeiul unui nou set de legi introduse la începutul invaziei Rusiei în Ucraina pentru a suprima orice disidență. Iată cum arată cenzura de război în Rusia. Legile privind cenzura de război trebuie abrogate.