Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Românii vor putea călători în…

Românii vor putea călători în SUA fără vize de la 1 decembrie 2025, susține ambasadorul României la Washington

Sursa: Europa Liberă România

Cetățenii români ar putea călători în SUA fără vize de la 1 decembrie 2025. Anunțul a fost făcut de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, miercuri, 27 septembrie, la Digi24.

Anunțul oficial ar urma să fie făcut la începutul anului 2025, iar călătoriile fără vize vor fi posibile de la finalul acelui an, a declarat ambasadorul României în SUA.

„România va accede cu siguranță în programul Visa Waiver în anul 2025. Sigur că e un traseu lung, dar așa cum arată lucrurile în acest moment, n-avem îndoiala că nu se va întâmpla. În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în curusl acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

Anunțul a venit după ce și Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a declarat că România va adera la programul Visa Waiver cel mai devreme la începutul anului 2025, dar a precizat că nu poate oferi garanții, scrie Libertatea.

Condiție pentru ridicarea vizelor: rată de respingere de 3%

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%.

În 2019, rata de respingere a fost de 9%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2021 de 17%, procent care s-a păstrat și anul trecut, în 2022.

Ministerul Afacerilor Externe a oferit încă din 2021 un pliant online cu pașii de urmat pentru a aplica la viza de SUA. MAE a precizat atunci că oamenii nu trebuie să aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.