Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România: Tensiune în Piața Victoriei.…

România: Tensiune în Piața Victoriei. Protestatarii au aruncat cu petarde și sticle. Au fost violențe în mai multe orașe

Foto: Digi 24

Mii de oameni au ieșit pe străzi în Bucureşti şi marile orașe din România luni, 29 martie. La manifestația organizată de partidul AUR în Capitală, un bărbat a fost ridicat de jandarmi. Protestatarilor anti-mască li s-au alăturat sindicaliștii de la metrou, veniți să protesteze împotriva conducerii Metrorex, transmite Digi 24.

Potrivit sursei citate, în țară au avut loc manifestații similare, unele dintre ele tensionate. La Drobeta-Turnu Severin, jandarmii au fost înconjurați de manifestanți furioși, iar la Brăila au fost ciocniri între manifestanți și forțele de ordine.

Jandarmii, atacați cu pietre în Piața Unirii. S-au folosit gaze lacrimogene

ACTUALIZARE 01:05, 30 martie – După încheierea protestului, 50-60 de manifestanți au început să arunce cu pietre și cu sticle în jandarmi, în Piața Unirii din București. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Un jandarm a fost rănit.

Jandarmeria Capitalei: La acest moment nu putem să erijăm pe cineva în organizator

ACTUALIZARE 23:40. Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a susținut la Digi24 că „spiritele nu sunt încinse, situația este sub control”, deși a recunoscut că jandarmii poartă echipamente de protecție „pentru că acele sticle sau obiecte care zboară îi pot răni”.

„Facem un apel la calm. Tot ce vrem este ca oamenii să ajungă în siguranță acasă iar atunci când există agresivitate de orice fel în mulțime oamenii pașnici să se îndepărteze și să anunțe jandarmii”, a mai spus el, precizând că va fi făcută o centralizare la finalul protestului cu măsurile dispuse în această seară.

„La acest moment nu putem să erijăm pe cineva în organizator, având în vedere că a fost o manifestație spontană”, a completat reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.

„Au fost atâția câți a fost nevoie ca să gestionăm situația cu calm și cu tact”, a spus el despre numărul jandarmilor de la protest, infirmând cu această ocazie că Jandarmeria a avut intenția să intervină violent împotriva manifestanților: „Nu au fost momente care să necesite o intervenție în forță”.

Întrebat dacă printre aceștia au fost și membri ai galeriilor de fotbal, Alexandru Iacob a spus: „Nu aș vrea să mă hazardez în a clasifica în vreun fel participanții la adunarea publică, dar nici nu aș vrea să ascund că există comportamente similare anumitor facțiuni. Noi nu tratăm decât adunarea publică în sine și punem pe prim plan siguranța participanților”.

Foto: Digi 24

Conform Digi 24, proteste similare au loc și în mai multe orașe din țară. La Drobeta-Turnu Severin, manifestanții au devenit violenți la adresa jandarmilor și au vrut să atace o dubă a forțelor de ordine, potrivit unei filmări publicată de Actual Mehedinți.

La Sibiu, Jandarmeria a anunţat luni seara că urmează să-i sancţioneze pe protestatarii care au încălcat legea şi că se fac în continuare verificări pentru identificarea şi altor persoane care au fost la manifestaţiile din ultimele zile.

„Până în acest moment jandarmii au identificat o parte dintre participanţii care au încălcat prevederile legale, urmând a fi sancţionaţi. În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, Floriana Picioiu.

La Botoșani, jandarmii au acordat primul ajutor, luni seara, unui bărbat de 35 de ani căruia i s-a făcut rău în timpul manifestaţiilor organizate în Botoşani, a informat Jandarmeria Română.

„În această seară, pe timpul desfăşurării manifestării de protest organizate în municipiul Botoşani, unui bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani i s-a făcut rău, fiind observat de jandarmii care asigurau ordinea şi siguranţa publică în momentul în care acesta s-a prăbuşit în mijlocul manifestanţilor”, a precizat Jandarmeria.

La Bistrița, peste 200 de persoane au protestat luni seara în faţa Instituţiei Prefectului împotriva măsurilor de restricţie adoptate în context pandemic, acţiunea fiind organizată de reprezentanţii centrelor sportive şi de fitness din municipiul Bistriţa, nemulţumiţi de faptul că au fost nevoiţi să îşi întrerupă activitatea.

La protestul autorizat, care s-a desfăşurat între orele 17,30 şi 19,30, au mai luat parte reprezentanţi din domeniul HoReCa şi simpli cetăţeni, însă cei mai mulţi au fost tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani.

La Arad, peste 200 de persoane participă, luni seara, la un protest în centrul municipiului, faţă de restricţiile impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

Aproximativ 150 de oameni manifestau la ora 18:00 în centrul Bucureștiului împotriva restricțiilor anti-COVID, scandând „Libertate!”.

Proteste similare au fost duminică seară în mai multe orașe din Româniadupă decizia autorităţilor centrale de a interzice circulaţia după ora 20:00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori. La manifestația din Capitală, care a durat până la orele 3:00-4:00 dimineață, au fost date peste 30 de amenzi.