Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rishi Sunak va deveni următorul…

Rishi Sunak va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii

Fostul ministru al Finanțelor Rishi Sunak va deveni prim-ministru al Marii Britanii, după ce alți candidați au renunțat la cursa pentru conducerea Partidului Conservator. Rishi Sunak urmează să fie însărcinat de regele Charles să formeze un guvern, înlocuind-o pe Liz Truss, liderul demisionar care a deținut funcția pentru 44 de zile, scrie Reuters.

Sunak a câștigat în fața lui Penny Mordaunt, care nu a reușit să obțină suficient sprijin din partea parlamentarilor pentru a intra în buletinul de vot, în timp ce adversarul său, fostul prim-ministru Boris Johnson, s-a retras din competiție spunând că nu mai poate uni partidul.

„Această decizie este una istorică și arată, încă o dată, diversitatea și talentul partidului nostru. Rishi are tot sprijinul meu”, a declarat Mordaunt, care s-a retras din cursă cu doar câteva minute înainte de anunțarea câștigătorului.

Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, fost ministru de finanțe, devine al treilea prim-ministru al Marii Britanii în mai puțin de două luni, având sarcina de a restabili stabilitatea într-o țară care se confruntă cu ani de tulburări politice și economice, notează sursa citată.

Fostul multimilionar, fostul șef al unui fond de investiții, a intrat în atenția națională atunci când, la vârsta de 39 de ani, a devenit ministru de finanțe sub conducerea lui Johnson, chiar în momentul în care pandemia COVID-19 a lovit Marea Britanie, dezvoltând sistemul de concediu.

Sunak va fi primul prim-ministru de origine indiană al Regatului Unit. Familia sa a emigrat în Marea Britanie în anii 1960, o perioadă în care multe persoane din fostele colonii ale Marii Britanii s-au mutat în țară pentru a o ajuta să se reconstruiască după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prim-ministra britanică, Liz Truss, și-a anunțat joi, 20 octombrie, demisia din funcție, devenind premierul cu cel mai scurt mandat de până acum.