Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Riscurile de la „Proekt”. Poliția…

Riscurile de la „Proekt”. Poliția a descins acasă la redactorul-șef și jurnaliștii publicației „Proekt”, asta după ce cu o zi înainte redacția a anunțat că va publica o investigație despre bogățiile ministrului de Interne

Poliția a descins acasă la redactorul-șef al publicației „Proekt” Roman Badanin și la jurnalista publicației Maria Zholobova, transmite spektr. Despre acest lucru a relatat și redacția publicației.

La 8:40, ora Moscovei, pe canalul telegram al publicației „Proekt” a apărut un mesaj despre perchezițiile din apartamentul lui Badanin.

Potrivit informației de la Дождь, percheziții au loc și la Mihail Rubin, redactorul-șef adjunct al publicației. Canalul TV notează că Rubin a fost reținut lângă casa Mariei Zholobova. Percheziții se efectuează și în apartamentul părinților acestuia, unde jurnalistul a fost dus după ce a fost reținut.

„Proekt” raportează că, pe 29 iunie, intenționa să lanseze o investigație a lui Zholobova despre averea familiei ministrului de Interne Vladimir Kolokoltsev. Zholobova este, de asemenea, autoarea a numeroase investigații de mare anvergură, inclusiv despre șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov.

La ora 9:50, „Proekt” a publicat pe Youtube o investigație despre averea lui Kolokoltsev.

10:25. Perchezițiile la Badanin și Zholobova se desfășoară în cadrul unui caz penal, inițiat pe motiv de calomnie. Cazul a fost inițiat în 2017 după lansarea anchetei Дождь despre omul de afaceri Ilya Traber, relatează postul de televiziune.

Despre inițierea unui dosar penal s-a aflat în ianuarie 2018. Acesta a fost inițiat de departamentul Ministerului Afacerilor Interne din Sankt-Petersburg în temeiul articolului „calomnie, legată de acuzația unei persoane în comiterea unei infracțiuni grave sau deosebit de grave” (l. 5, art. 128.1 din Codul Penal al Federației Ruse). În aprilie 2018 directorului general de la Дождь, Natalia Sindeeva, i s-a cerut să ofere „informații despre locația reală” a lui Roman Badanin, care a fost redactor-șef la Дождь la momentul când a fost publicată ancheta despre Traber.

Ilya Traber este un om de afaceri, care la sfârșitul anilor ’80 se ocupa cu obiecte de anticariat. În August 2017, Дождь a publicat o investigație despre Traber, cu titlul „O autoritate criminală din anii ’90, cunoscutul lui Putin: imperiul de afaceri secret al lui Ilya Traber și modul în care prietenii președintelui sunt conectați cu acesta”. În special, în investigație se spunea că Traber are o afacere în toate porturile din nord-vestul Rusiei și, de asemenea, că partenerul său este un om de afaceri și un prieten al lui Vladimir Putin, Nikolai Shamalov.

10:35. Maria Zholobova a relatat pentru Дождь că leagă perchezițiile de la ea și de la redactorul-șef al „Proekt” Roman Badanin cu ancheta privind averea lui Vladimir Kolokoltsev de la Ministrul de Interne.

„Proekt” a publicat un rezumat al anchetei despre Kolokoltsev cu o zi înainte. În ea se spune, că simultan cu promovarea lui Kolokoltsev, a crescut semnificativ și starea materială a rudelor din partea soției sale. Kolokoltsev însuși este caracterizat în anchetă ca „o persoană foarte modestă”. Potrivit declarației de avere, ministrul și soția sa dețin un apartament în raionul Julebino din Moscova, proprietar al căruia a devenit în urmă cu 20 de ani, cu mult înainte de a nimeri în echipa guvernamentală.

Vera Kolokoltseva, se pare, are o soră pe nume Zoya Berdichevskaya. Zoya Ivanovna și Vera Ivanovna locuiau în aceeași casă privată de pe strada Pochtovaya din satul Gromkovsky, Regiunea Rostov. Zoya s-a căsătorit cu Valery Berdichevsky, dar nu a pierdut legătura cu Vera. Familia Berdichevsky este înregistrată chiar în apartamentul lui Kolokoltsev din Fili, pe strada Gherasim Kurin. În 2012, imediat ce Kolokoltsev a devenit șef la Ministerul Afacerilor Interne, familia Berdichevsky a devenit proprietara unui conac de pe autostrada Rublevo-Uspensky, în satul Usovo, în valoare de aproximativ 200 de milioane de ruble. Apropo, vecină cu ei mult timp era văduva celebrului hoț în lege Vyacheslav Ivankov, poreclit Yaponchik”, se spune în rezumatul anchetei.

Familia Berdichevsky în nici un fel nu și-a putut permite un astfel de conac, relatează „Proekt”. Proprietarul său formal, fiul lui Zoya, Dmitry, a locuit și a lucrat la Rostov, într-o companie de transport și primea un salariu foarte mic. Zoya însăși și soțul ei, Valery, sunt pensionari.

Cel mai probabil, Berdichevsky nu se folosesc deloc de acest conac luxos. Am fost ajutați să descoperim acest fapt printr-o scurgere pe Internet a unei baze de date de permise digitale, pe care moscoviții le primeau pentru a se deplasa prin oraș în perioada restricțiilor. Berdichevskaya anunța biroul primarului Moscovei despre o plecare „la vilă”, indicând o locație mult mai modestă – vila veche a lui Vladimir Kolokoltsev din raionul Shhelkovskij din regiunea Moscova, pe care o deținea încă de la sfârșitul anilor 90. Zoya Ivanovna se deplasează, în conformitate cu aceeași bază de date, cu un automobil modest Toyota Camry. Deși pe numele pensionarei sunt înregistrate două mașini Porsche. Averile lui Berdichevskaya nu se termină aici. Pe numele ei a fost înregistrat un apartament pe Leninsky Prospekt în valoare de aproximativ 50 de milioane de ruble. Casa a fost construită de Capital Group, o companie asociată fiului ministrului, Alexandr”, au declarat cei de la „Proekt”.

În luna aprilie a acestui an, jurnaliștii „Proekt” au aflat, de asemenea, că șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, are o a doua soție, care deține un palat în Grozny și cel puțin trei apartamente de elită în Moscova.

În noiembrie anul trecut, „Proekt” a relatat despre legăturile lui Viktor Zolotov, șeful de la Rosgvardiya cu afacerea unui interlop, mort deja, Roman Tsepov. Potrivit publicației, Zolotov a lucrat în anii ’90 în compania de securitate a lui Tsepov „Baltic Escort”. Atunci când Putin a devenit președinte, iar Zolotova șef al serviciului de securitate al acestuia, Tsepov, fiind doar director al unei structuri de securitate din Sankt-Petersburg, a putut influența politica de cadre din structurile de forță, pentru a-și promova, de exemplu, oamenii săi în poziții înalte, susțineau jurnaliștii.

Publicația „Proekt” a fost fondată în 2018 de Roman Badanin, fostul redactor-șef adjunct de la gazeta.ru, fost redactor-șef al RBC și la Дождь. Redacția publică materiale în limba rusă și engleză despre problemele politice, economice și sociale din Rusia.