Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rezultatele preliminare ale „referendumurilor” din…

Rezultatele preliminare ale „referendumurilor” din zonele ocupate ale Ucrainei. Majoritatea oamenilor ar fi „pentru” aderarea la Rusia

Sursa foto: TASS

Așa-zisele autorități pro-ruse din Donețk și Lugansk, precum și din teritoriile controlate de ruși din regiunile Herson și Zaporojie au anunțat marți seara, 27 septembrie, că au fost numărate 100% din „voturile exprimate la referendumurile privind aderarea la Rusia”, scrie RBC.

Potrivit sursei citate, în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk aproape 100% dintre locuitori au votat „pentru” aderarea la Rusia în cadrul „referendumurilor” organizate de forțele pro-Kremlin, în teritoriile ocupate ale regiunii Zaporojie „pentru” au votat peste 90%, iar în teritoriile ocupate din Herson – 87%.

Astfel, rezultatele votului sunt următoarele:

În autoproclamata republică Lugansk – 98,42% au votat pentru aderarea la Rusia
În autoproclamata republică Donețk – 99,23% pentru aderarea la Rusia
Teritoriile ocupate de ruși din regiunea Herson – 87,05% pentru aderarea la Rusia
Teritoriile ocupate de ruși din regiunea Zaporojie – 93,1% pentru aderarea la Rusia

Înainte de a se uni cu Rusia, regiunea Zaporojie intenționează să declare independența întregii regiuni, a declarat Vladimir Rogov, membru al așa-numitului consiliul principal al administrației militar-civile pro-ruse a regiunii, citat de presa rusă. În prezent, doar 73% din teritoriul regiunii este sub controlul armatei ruse.

Așa-numitele autorități pro-ruse din Herson au declarat că regiunea nu își va declara independența, ci va deveni imediat parte a Rusiei.

„Avem o situație puțin diferită față de Lugansk și Donețk, regiunea Herson va deveni imediat parte a Federației Ruse”, a explicat Vladimir Saldo, așa-numitul șef al administrației militaro-civile din regiune.

„Referendumurile” pentru aderarea la Rusia au fost organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, în perioada 23 – 27 septembrie. Anunțul despre organizarea „referendumurilor” a fost făcut pe 20 septembrie. Înainte de începerea „referendumurilor”, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va susține decizia locuitorilor din regiunile în care are loc „votarea”.

„Sub supravegherea atentă a soldaților cu mitraliere”. Cum a decurs prima zi a referendumului în teritoriile ocupate ale Ucrainei

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană condamnă cu fermitate planurile Rusiei de a organiza referendumuri în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în alte teritorii ocupate ale Ucrainei, și a spus că nu va recunoaște rezultatele voturilor. La rândul său, președintele american Joe Biden a numit votul „un pretext fals pentru a încerca să anexeze părți ale Ucrainei prin forță”.

UE condamnă planurile Rusiei de a organiza referendumuri în anumite regiuni ale Ucrainei, afirmă Borrell

Pe 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk