Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Revoltă pe un aeroport din…

Revoltă pe un aeroport din regiunea rusă Daghestan: 60 de persoane reținute și peste 20 rănite

Sursa foto: Novaya Gazeta Europe

Aeroportul Makhachkala Uytash din regiunea rusă Daghestan a fost luat cu asalt duminică seară, 29 octombrie, de o mulțime antiisraeliană, la scurt timp după sosirea unui avion din Israel. Șaizeci de protestatari au fost reținuți, peste 20 de persoane au fost rănite, iar aeroportul a fost vandalizat. Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal pentru revoltă în masă, notează Novaya Gazeta Europe.

Un martor ocular, un designer în vârstă de 22 de ani din Moscova, originar din Daghestan, a oferit câteva declarații pentru sursa citată. Acesta a călătorit la Makhachkala pentru nunta fratelui său și trebuia să se întoarcă la Moscova aseară, dar a fost martor involuntar la această revoltă în masă.

„Am venit la Makhachkala pentru nunta fratelui meu, iar la ora 21:40 trebuia să am un zbor de întoarcere la Moscova. Am ajuns la aeroport la ora 19:00, moment în care protestatarii abia începuseră să se adune acolo. Frații mei, care mă luaseră cu mașina până la aeroport, au încercat să plece, iar la ieșire protestatarii le-au verificat pașapoartele. Cu puțin înainte de miezul nopții, frații mei au rămas în aeroport și nu au putut pleca.

La început, totul a fost mai mult sau mai puțin calm: ne-am înregistrat, am mers în sala de așteptare. Cei care așteptau zborul au stat acolo până pe la miezul nopții. Mai întâi ni s-a spus că zborul nostru a fost amânat până la miezul nopții, apoi până la ora două dimineața. Între timp a sosit un elicopter cu forțe speciale. Ni s-a spus să ne îndepărtăm de la ferestre, pentru ca protestatarii să nu ne vadă din greșeală și să ne confunde cu evreii. Personalul aeroportului ne-a adus apă (…).

Pe la miezul nopții sau la ora 01:00 dimineața, ni s-a spus să părăsim imediat zona. Am ieșit în holul principal și era foarte aglomerat. Protestatarii băteau la geamuri, la uși, încercând să intre prin efracție. Am văzut protestatari răniți care au fost scoși de pe marginea pistei. Mulți oameni au spus că un polițist a fost rănit (…)”, a spus el.

Sursa foto: Novaya Gazeta Europe

Poliția a identificat 150 de participanți activi la revolta de la aeroport, iar 60 dintre aceștia au fost reținuți. Nouă polițiști au fost răniți, dintre care doi se află în spital. Potrivit Ministerului Sănătății din Daghestan, peste 20 de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, 10 dintre ele fiind grav rănite. Două persoane se află în stare extrem de gravă.

Kremlinul a declarat luni că luarea cu asalt a unui aeroport din capitala regiunii Daghestan din sudul Rusiei de către o mulțime antiisraeliană a fost rezultatul unei „influențe externe”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Este evident că evenimentele de ieri de la aeroportul din Makhachkala sunt în mare parte rezultatul unei interferențe externe, inclusiv al influenței informaționale”, scrie Reuters.