Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   REUTERS/ Putin ar accepta înghețarea…

REUTERS Putin ar accepta înghețarea războiului din Ucraina. Detalii despre un potențial armistițiu intermediat de Trump

Sursa: Jorge Silva/AP/Profimedia

Vladimir Putin este deschis să discute un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude posibilitatea de a face concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat pentru Reuters cinci surse apropiate Kremlinului.

Președintele ales al SUA, Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului, se întoarce la Casa Albă într-un moment de ascensiune pentru Rusia. Moscova controlează o parte din teritoriul Ucrainei de dimensiunea statului american Virginia și avansează cu cel mai rapid ritm de la începutul invaziei din 2022, scrie Reuters.

În primul raport detaliat despre ce ar accepta președintele Putin într-un acord intermediat de Trump, cei cinci actuali și foști oficiali ruși au declarat că Kremlinul „ar putea, în linii mari, să fie de acord cu înghețarea conflictului de-a lungul liniilor frontului”.

Trei dintre susrele citate de Reuters au menționat că ar putea exista loc pentru negocieri în ceea ce privește împărțirea precisă a celor patru regiuni estice: Donețk, Luhansk, Zaporijjea și Herson. Alții doi au declarat că Rusia ar putea fi, de asemenea, deschisă să se retragă din porțiunile relativ mici de teritoriu pe care le controlează în regiunile Harkiv și Mîkolaiv, situate în nordul și sudul Ucrainei.

Pe 7 noiembrie, Putin a declarat că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren, dar a subliniat că se teme de un armistițiu de scurtă durată, „care ar permite Occidentului să înarmeze din nou Ucraina”.

Două dintre sursele Reuters au declarat că decizia președintelui american în funcție, Joe Biden, de a permite Ucrainei să lanseze rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei „ar putea complica și întârzia orice înțelegere – și ar putea întări cererile Moscovei”. Marți, 19 noiembrie, Kievul a folosit aceste rachete pentru a lovi teritoriul rus pentru prima dată, potrivit Moscovei, care a condamnat această acțiune și a calificat-o drept „o escaladare majoră”. „Dacă nu se ajunge la un acord de încetare a focului, atunci Rusia va continua să lupte”, au adăugat cele două surse.

Directorul de comunicare al lui Trump, Steven Cheung, a declarat pentru Reuters președintele ales al SUA, Trump, „este singura persoană care poate aduce ambele părți la masa negocierilor pentru a discuta pacea, a lucra la încetarea războiului și a opri vărsarea de sânge.”

Anterior, Donald Trump a afirmat că ar vorbi direct cu Putin în eforturile sale de a intermedia un acord de pace, deși nu a oferit detalii despre modul în care ar putea reconcilia părțile beligerante, ambele arătând puține semne de retragere, punctează Reuters.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a declarat că țara sa nu se va odihni până când ultimul soldat rus nu va fi expulzat de pe teritoriul său – pe baza granițelor stabilite după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Totuși, generali americani de rang înalt au afirmat public că acesta este „un obiectiv foarte ambițios”. De cealaltă parte, Putin cere Ucrainei să renunțe la ambițiile de a adera la NATO și să-și retragă toate trupele din întreaga regiune revendicată și, în mare parte, controlată de Rusia, care cuprinde patru regiuni ucrainene.

„Deși Rusia nu va tolera aderarea Ucrainei la NATO sau prezența trupelor NATO pe teritoriul ucrainean, este deschisă discuțiilor despre garanții de securitate pentru Kiev”, potrivit celor cinci surse citate. Alte concesii pe care Kremlinul le-ar putea solicita includ „acordul Ucrainei de a limita dimensiunea forțelor sale armate și angajamentul de a nu restricționa utilizarea limbii ruse”, au spus sursele.