Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rebelii houthi au lovit cu…

Rebelii houthi au lovit cu o rachetă balistică o navă comercială deținută și operată de SUA

Sursa foto: Profimedia Images

Forțele houthi din Yemen au lovit o navă comercială, deținută și operată de SUA, cu o rachetă balistică, a declarat luni Comandamentul Central al SUA, deși nu au fost raportate răniți sau pagube semnificative, transmite Reuters.

Operatorul navei, Eagle Bulk Shipping, cu sediul în SUA, a declarat că aceasta a fost lovită de un „proiectil neidentificat” în timp ce naviga la 100 de mile în largul Golfului Aden și a suferit avarii limitate la cala sa de marfă, însă niciun marinar nu a fost rănit.

„În urma impactului, nava a suferit avarii limitate la o cală de marfă, dar este stabilă și se îndreaptă spre ieșirea din zonă”, a precizat Eagle Bulk într-un comunicat, adăugând că transporta o încărcătură de produse din oțel.

Rebelii houthi, susținuți de Iran, care controlează cea mai mare parte a coastei Yemenului la Marea Roșie, au atacat navele comerciale din zonă despre care spun că au legături cu Israelul sau că se îndreaptă spre porturi israeliene, în acțiuni despre care susțin că au ca scop sprijinirea palestinienilor în război și a grupării Hamas în Gaza.

Forțele americane și britanice au răspuns săptămâna trecută prin zeci de lovituri aeriene și maritime asupra țintelor houthi din Yemen.

La începutul zilei, firma britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că un vrachier sub pavilionul Insulelor Marshall și deținut de SUA ar fi fost lovit de o rachetă în timp ce tranzita în apropierea portului Aden din Yemen. S-a stabilit că nava nu este afiliată Israelului, potrivit Ambrey, care a apreciat, de asemenea, că atacul ar fi vizat interese americane ca răspuns la recentele lovituri asupra pozițiilor militare houthi.

Cel mai recent atac sugerează că, în ciuda loviturilor americane, rebelii houthi nu par a fi descurajați.

În cursul zilei de luni, o explozie a fost auzită în apropiere de aeroportul Hodeidah din Yemen, au raportat locuitorii. Cu toate acestea, Hodeidah se află la o anumită distanță de Aden și nu a fost imediat clar ce a provocat explozia.

Rebelii houthi, care controlează capitala Sanaa și o mare parte din vestul și nordul Yemenului, au promis că vor continua atacurile în Marea Roșie de la loviturile americane și britanice.

Armata americană a declarat duminică că un avion de vânătoare american a doborât o rachetă de croazieră pe care gruparea houthi a tras-o spre distrugătorul USS Laboon în sudul Mării Roșii.