Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Războiul așa cum este el…

„Războiul așa cum este el cu adevărat”: Un regizor ucrainean transformă o înregistrare accidentală într-un film de 90 de minute de acțiune, în prima linie a frontului

Sursa foto: The Guardian

Regizorul ucrainean Oleh Sentsov, care a petrecut mai mulți ani ca prizonier politic în Rusia și care acum luptă în armata ucraineană, a realizat, întâmplător, o filmare de 90 de minute din prima linie a frontului, surprinzând realitatea și tragismul războiului din Ucraina despre care a povestit într-un interviu pentru The Guardian.

În filmul „Real” al regizorului ucrainean Oleh Sentsov, soldații blocați într-o tranșee încearcă să organizeze evacuarea unui grup de camarazi de luptă care sunt blocați și răniți într-o poziție de pe linia frontului.

Sentsov, care a petrecut mai mulți ani ca prizonier politic în Rusia și care acum luptă în armata ucraineană, a găsit cele 90 de minute de filmare, la șase luni după bătălie. Se uita prin fișierele vechi de pe camera sa GoPro și și-a dat seama că aceasta fusese pornită în acea zi.

„Eram pe cale să șterg totul când am găsit asta și mi-am dat seama că aveam o amprentă foarte interesantă a acelei bătălii și a războiului așa cum este el cu adevărat – urât, de neînțeles, întortocheat și stupid”, a declarat el într-un interviu pentru The Guardian, realizat prin înregistrare video în timp ce se afla în concediu acasă.

Sentsov a spus că este greu să numești materialul un film în sensul tradițional. „Un film ar trebui să fie gândit, planificat, editat. Acesta este mai degrabă un document de război, care a fost filmat accidental.”

Sentsov, care s-a născut în Crimeea, a fost arestat de autoritățile ruse și acuzat de plănuirea unor atacuri teroriste după ce Moscova a anexat peninsula în mai 2014. Regizorul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în 2015, în urma unor proceduri judiciare condamnate pe scară largă ca fiind un proces spectacol. El a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în 2019. De la invazia la scară largă a Rusiei, regizorul a suspendat producția de filme și este în prezent locotenent în armata ucraineană.

Oleh Sentsov într-un tribunal rus după ce a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru conspirație în vederea comiterii de atacuri teroriste. Sursa foto: The Gurdian

Imaginile din Real, care va avea premiera la sfârșitul acestei luni la festivalul de film Karlovy Vary din Republica Cehă, au fost filmate acum aproape un an. Prezentate fără editare, acestea reușesc să surprindă teroarea și plictiseala vieții pe linia frontului.

Se aud frecvent șuierături, vuieturi și zgomote, în timp ce gloanțele și obuzele de mortieră zboară deasupra noastră. Vocea lui Sentsov se aude frecvent, dar spectatorul nu îi vede niciodată fața. Adesea, imaginea este un prim plan al unei mici secțiuni de tranșee, suficient de aproape pentru a distinge firele de iarbă îndesate în noroi.

Acțiunea tremurândă hipnotizează treptat spectatorul, în timp ce Sentsov încearcă să organizeze evacuarea soldaților răniți blocați la o poziție aflată la aproximativ un kilometru distanță. Sentsov are comunicații radio cu pozițiile de pe front și cu cartierul general al armatei, devenind astfel intermediarul încercărilor tot mai disperate.

Real poartă numele poziției în care sunt blocați răniții – într-o întorsătură suprarealistă, toate pozițiile din luptă poartă numele echipelor de fotbal. Poziția lui Sentsov este Marseille, iar o poziție apropiată este Chelsea. „Pozițiile au întotdeauna fie nume, fie numere. Oamenii își amintesc mai ușor numele, este mai bine decât să încerce să dea coordonatele locației”, a declarat Sentsov.

Oleh Sentsov în prima linie. „Rămânerea calmă este necesară pentru supraviețuire”, spune el. Fotografie: Facebook

Pe parcursul celor 90 de minute de filmare, cu câteva scurte excepții, toată lumea rămâne surprinzător de calmă, chiar dacă devine clar că situația se îndreaptă spre dezastru.

„Oamenii care sunt cei mai nervoși nu ajung de obicei chiar în prima linie”, a declarat Sentsov. „Oamenii înțeleg că dacă rămân mai mult sau mai puțin calmi au mai multe șanse de supraviețuire, iar dacă încep să devină isterici îi vor pierde pe toți. Păstrarea calmului este necesară pentru supraviețuire.”

Sentsov a rememorat un moment din aceeași zi, care a avut loc cu aproximativ o oră înainte de începerea filmărilor din Real. „Era un soldat cu indicativul Johnny, un veteran al războiului din Afganistan. El se ducea acolo pentru a evacua răniții, dar a fost lovit și a reușit să facă o ultimă transmisie radio, în care a spus: „Sunt Johnny. Sunt mort”.

Imaginile din „Real” se termină la fel de brusc cum încep, în mijlocul propoziției, cu o notă potrivit căreia 22 de soldați ucraineni au murit la Real. Dintre oamenii care se află în tranșee cu Sentsov, ale căror fețe sunt vizibile în film, unii au fost răniți și trei au fost uciși de când s-a filmat, a declarat regizorul.

În opinia lui Sentsov, războiul cu Rusia riscă să se prelungească mulți ani. „La început, am spus că previziunea mea cea mai optimistă este de doi până la trei ani. La acea vreme, oamenii m-au criticat pentru că părea un super-pessimism. Dacă aș fi întrebat acum, aș spune 10 ani. Acesta este un pronostic normal, după care putem vorbi de un fel de victorie.”

Sentsov a recunoscut că, în urmă cu un an, era mult mai mult optimism în aer cu privire la posibilitatea unei victorii ucrainene complete, care ar implica recucerirea Crimeei, în timp ce acum oamenii au înțeles că nu va fi rapidă. „Nu va fi o victorie în care tancurile noastre vor intra în Crimeea, Donețk sau Moscova. Va fi o victorie în care ne vom epuiza inamicul atât de mult încât acesta va fi forțat să părăsească teritoriile noastre.”

Sentsov nu s-a mai întors în Crimeea natală de când a fost arestat de Rusia în 2014, dar s-a declarat încrezător că într-o zi se va putea întoarce în Crimeea ucraineană. „Războiul a început acolo și se va termina acolo”, a spus el.

El nu intenționează să facă mai multe filme despre război, spunând că mediul său este filmul de lung metraj, nu documentarul, și că pentru moment se concentrează pe luptă. „Nu iau parte la acest război ca regizor. Dar după război, experiențele și amintirile mele vor deveni cu siguranță o bază pentru noi filme.”