Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Radio Europa Liberă, catalogată de…

Radio Europa Liberă, catalogată de autoritățile ruse drept „organizație indezirabilă”

Sursa foto: rferl.org

Autoritățile ruse au catalogat Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) drept „organizație indezirabilă”, potrivit unui registru publicat de Ministerul Justiției al Rusiei, expunând jurnaliștii, dar și alte persoane care lucrează cu organizația la acuzații penale. Anunțul a fost făcut de Radio Liberty printr-un comunicat.

Astfel, RFE/RL este a 142-a entitate interzisă de Rusia. Președintele RFE/RL, Stephen Capus, a declarat că această acțiune este cel mai recent exemplu al modului în care guvernul rus consideră că transmiterea veridică a informațiilor reprezintă „o amenințare existențială”.

„Milioane de ruși se bazează pe noi de zeci de ani – inclusiv audiențele record din ultimele zile, de la moartea lui Alexei Navalnîi – iar această încercare de a ne sufoca nu va face decât să determine RFE/RL să lucreze mai mult pentru a aduce jurnalism liber și independent poporului rus”, a declarat Capus.

RFE/RL este o corporație media americană privată, finanțată de Congresul SUA prin intermediul Agenției Statelor Unite. RFE/RL transmite în 27 de limbi în 23 de țări – în principal pentru publicul din țările în care libertatea presei este limitată.

Site-urile web și conturile de pe mai multe rețele de socializare, inclusiv site-urile web în limba rusă ale RFE/RL, au fost blocate de Roskomnadzor, o agenție federală care monitorizează mass-media rusă, în primăvara anului 2022, pentru că au refuzat să elimine informațiile despre războiul provocat de Rusia în Ucraina.