Putin i-a spus cancelarului federal al Germaniei și președintelui Franței că „Kievul continuă să se eschiveze de la îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul acordurilor de la Minsk”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin i-a spus cancelarului federal al Germaniei, Olaf Scholz, că „Kievul continuă să se eschiveze de la îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul acordurilor de la Minsk, ceea ce, de fapt, împiedică desfășurarea unui nou summit în „formatul Normandia”.
Putin a discutat despre „situația care s-a creat în soluționarea conflictului intern ucrainean, cauzat de refuzul Kievului de a respecta acordurile de la Minsk” și cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Președintele Rusiei a subliniat, în timpul convorbirii telefonice cu Emmanuel Macron, că posibilitatea de a organiza un nou summit în „formatul Normandia” depinde de pașii concreți ai autorităților de la Kiev pentru implementarea pachetului de măsuri de la Minsk.
Vladimir Putin susține că l-a informat pe Olaf Scholz și „despre propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate pe termen lung, care exclud orice înaintare a NATO spre est, precum și desfășurare a sistemelor de arme de lovitură în țările adiacente Rusiei”.
Într-o rezoluție adoptată joi, 16 decembrie, cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă și 54 abțineri, Parlamentul European a condamnat „actuala concentrare amplă de forțe armate ruse la frontiera ucraineană”.
Având în vedere aspirațiile ucrainene de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), textul subliniază că „orice țară trebuie să își poată alege alianțele fără a depinde de aprobarea unei țări terțe” și, prin urmare, respinge orice încercare a Rusiei de a include anumite țări în „sfera sa de influență” pentru a le modela viitorul.
Parlamentul a îndemnat, de asemenea, Rusia și separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei să adere la acordurile de încetare a focului. În plus, eurodeputații au solicitat Rusiei să se implice în mod constructiv în așa-numitul format Normandia, care reunește reprezentanți ai Germaniei, Rusiei, Ucrainei și Franței, pentru a încerca să rezolve conflictul din Donbas și în Grupul trilateral de contact, precum și să își pună în aplicare obligațiile internaționale care îi revin, în special în temeiul acordurilor de la Minsk și al Convenției ONU privind dreptul mării.
Și miniștrii de externe din statele membre G7 au solicitat Rusiei să detensioneze, să urmărească canalele diplomatice și să își respecte angajamentele internaționale privind transparența activităților militare.
„Ne reconfirmăm sprijinul pentru eforturile Franței și Germaniei în formatul Normandia de a realiza implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk în vederea rezolvării conflictului din estul Ucrainei”.