Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Războiul din Ucraina „a căpătat…

Războiul din Ucraina „a căpătat elemente de ordin global”. Putin susține că „testează” rachete care nu pot fi interceptate

Sursa: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că războiul din Ucraina „a căpătat elemente de ordin global”. Într-un discurs ținut în seara zilei de joi, 21 noiembrie, acesta a anunțat că atacul asupra regiunii Dnipropetrovsk din Ucraina ar prezenta „testarea” uneia dintre cele mai noi sisteme de rachete rusești cu rază medie de acțiune, pentru care nu există „mijloace de contracarare”.

Liderul de la Kremlin a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalațiile militare ale oricărei țări ale cărei arme au fost folosite împotriva Rusiei.

Potrivit lui Putin, la 19 noiembrie, militarii ucraineni ar fost utilizat șase rachete ATACMS de fabricație americană, iar la 21 noiembrie, ucrainenii ar fi folosit sistemele Storm Shadow de fabricație britanică și HIMARS de fabricație americană pentru a lovi instalațiile militare pe teritoriul Federației Ruse – în regiunile Briansk și Kursk.

„Din acel moment, după cum am subliniat în repetate rânduri cu ocazii anterioare, conflictul regional din Ucraina provocat de Occident a căpătat elemente de ordin global”, a afirmat acesta.

În plus, „ca răspuns la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune ale Statelor Unite și Marii Britanii”, Putin a anunțat că, la 21 noiembrie, forțele armate ruse au lansat „un atac combinat împotriva uneia dintre instalațiile complexului industrial de apărare ucrainean”.

„În condiții de luptă, acestea au testat, de asemenea, unul dintre cele mai noi sisteme de rachete rusești cu rază medie de acțiune – în acest caz, o rachetă balistică cu o configurație hipersonică non-nucleară. Inginerii noștri de rachete au denumit-o „Oreșnik”. Testarea a fost reușită, iar obiectivul de lansare a fost atins. Unul dintre cele mai mari complexe industriale cunoscute încă de pe vremea Uniunii Sovietice, care și astăzi produce echipamente de rachete și alte arme, a fost lovit în orașul Dnipropetrovsk din Ucraina.

(…) Vom stabili țintele pentru testele ulterioare ale sistemelor noastre noi de rachete pe baza amenințărilor la adresa securității Federației Ruse. Ne considerăm îndreptățiți să folosim armele noastre împotriva instalațiilor militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalațiilor noastre, iar în cazul escaladării acțiunilor agresive, vom răspunde cu același răspuns decisiv și cu aceeași metodă. Recomand ca elitele conducătoare ale acelor țări care pun la cale planuri de utilizare a contingentelor lor militare împotriva Rusiei să ia serios în considerare acest lucru”, a declarat președintele rus.

Deși Putin a susținut că, atunci când Rusia va ataca Ucraina cu sisteme precum Oreșnik, „vom informa în mod proactiv civilii și vom cere, de asemenea, cetățenilor statelor prietene care se află acolo să părăsească zonele periculoase”, joi, când a avut loc atacul asupra regiunii Dnipropetrovsk, ucrainenii nu au fost avertizați. În consecință, au fost rănite nu mai puțin de 34 de persoane.

„În prezent nu există mijloace de contracarare a unor astfel de arme. Rachetele atacă țintele la o viteză de Mach 10, adică 2,5-3 kilometri pe secundă. Sistemele actuale de apărare aeriană disponibile în lume și sistemele de apărare antirachetă create de americani în Europa nu pot intercepta astfel de rachete. Este imposibil”, a mai subliniat acesta.

Inițial, presa a scris că Rusia a atacat Ucraina cu rachetă balistică intercontinentală, o armă proiectată pentru lovituri nucleare la mare distanță și care nu a mai fost folosită niciodată în război.

Statele Unite au fost pre-notificate prin canalele de reducere a riscului nuclear”, a declarat un oficial american cu privire la atacul de joi al Rusiei asupra orașului ucrainean Dnipro cu o rachetă balistică experimentală cu rază intermediară de acțiune, relatează Reuters.

Oficialul a adăugat că Statele Unite au informat Ucraina și alți aliați apropiați în ultimele zile că Moscova ar putea lansa o rachetă balistică experimentală cu rază intermediară de acțiune.

Ei au semnalat, de asemenea, că este probabil ca Rusia să dețină un număr redus de astfel de arme.