Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Punctul de trecere către Egipt…

Punctul de trecere către Egipt din Fâșia Gaza a fost deschis pentru un număr limitat de cetățeni străini

În primele ore ale zilei de miercuri, 1 noiembrie, ministrul britanic de Externe James Cleverly a declarat că este „probabil” ca punctul de trecere Rafah să se deschidă astăzi, pentru un prim grup de cetățeni străini. Ulterior, BBC a scris că punctul de trecere s-a deschis, iar în partea din Gaza oamenii se îmbulzesc să treacă.

După ce Qatar a negociat un acord pentru a permite unor persoane să iasă din Gaza, în coordonare cu SUA, Egiptul a deschis porțile. Prioritate au cetățeni străini din Fâșia Gaza, care au nevoie de îngrijiri medicale.

O sursă egipteană a declarat pentru Reuters, citat de BBC, că până la 500 de persoane vor fi autorizate să treacă astăzi. Se subliniază că la frontieră sunt și palestinieni cu cetățenie dublă.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din R. Moldova a precizat că, în Fâșia Gaza, se află peste 7 000 de cetățeni străini, iar evacuarea acestora se va desfășura gradual.

Autoritățile noastre au furnizat listele necesare tuturor părților implicate și interacționăm cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt pentru asigurarea evacuării în siguranță a cetățenilor noștri.

Funcționarul consular al Republicii Moldova se află în Egipt pentru a oferi asistența necesară cetățenilor noștri la traversarea punctului de trecere, inclusiv eliberând acte de călătorie provizorie”, a declarat reprezentantul MAEIE, Igor Zaharov.

În apropiere de punctul de trecere a frontierei Rafah, Egiptul a construit un spital de campanie. Spitalul este destinat să trateze persoanele rănite care traversează frontiera dinspre Gaza.

Sursă foto: BBC

Punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza.

Pe 7 octombrie 2023, gruparea militantă palestiniană „Hamas” a lansat un atac masiv asupra Israelului.

În legătură cu situația de securitate din Israel, Autoritatea pentru Populație și Migrație a prelungit vizele pentru toți cetățenii străini aflați legal în Israel, ale căror vize expiră luna viitoare, inclusiv pentru lucrătorii străini.