Proteste în Grecia. Mii de oameni au protestat în fața Parlamentului din Atena, la o săptămână după tragedia feroviară în care au murit 57 de oameni
Catastrofa feroviară din Grecia care a făcut 57 de morți pe 28 februarie a declanșat un val de indignare în întreaga țară. Mii de oameni au protestat miercuri, 8 martie, în fața Parlamentului din Atena, la o săptămână după tragedia feroviară din apropierea orașului Larissa. Manifestanții au aruncat cu cocktail-uri Molotov și pietre în fața Parlamentului, iar poliția a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene, informează AFP.
Potrivit poliției din Grecia, la protest au participat circa 23 000 de persoane.
#UPDATE Greek police fired tear gas at firebomb-throwing protesters outside parliament in Athens on Wednesday as tens of thousands demonstrated over the country’s worst rail tragedy and called on the prime minister to quit ➡️ https://t.co/VOgU9G93Nc pic.twitter.com/2uxbAo1agz
— AFP News Agency (@AFP) March 8, 2023
Mii de persoane au ieșit în stradă miercuri în Grecia, majoritatea la apelul sindicatelor din serviciul public care au declanșat o grevă de 24 de ore. Transporturile erau aproape toate oprite, în timp ce studenții, profesorii din școlile primare, medicii şi lucrătorii feroviari erau îndemnați să se ralieze mulțimilor de manifestanți.
În marja unei alte manifestații, la Salonic (nord), al doilea oraş ca mărime din Grecia, manifestație ce a reunit circa 15.000 de persoane, un grup de tineri a aruncat cu pietre în clădirea gării.
Pe 28 februarie, un tren interurban de pasageri, care circula dinspre Atena spre orașul Salonic, în nordul țării, s-a ciocnit cu mare viteză cu un tren de marfă în afara orașului Larissa, în centrul Greciei, a declarat guvernatorul regiunii Thessalia. Impactul a produs un incendiu în mai multe vagoane de pasageri, provocând arsuri mai multor navetiști care au fost transportați de urgență la spital.
Pe 1 martie, ministrul Transporturilor din Grecia, Kostas Karamanlis, și-a anunțat demisia. Într-un comunicat transmis presei, el a spus că demisia este una de onoare şi că „măcar atât” poate face „pentru a onora memoria victimelor”. Karamanlis a mai spus că își asumă responsabilitatea pentru „eșecurile vechi” ale statului.
Pe 5 martie, a fost reținut șeful de gară din Larissa. Bărbatul în vârstă de 59 de ani, numele căruia nu poate fi divulgat în conformitate cu legea greacă, este acuzat de perturbare a funcționării transportului. Potrivit avocatului învinuitului, bărbatul a fost audiat de anchetatori mai bine de șapte ore. Acesta a recunoscut că a schimbat greșit un macaz, ceea ce a dus la coliziunea celor două trenuri, transmite Euronews, cu referire la postul public elen de televiziune ERT.