Proiectul de lege privind „agenții străini” a fost retras din Parlamentul Georgiei, în contextul protestelor în masă din Tbilisi
Guvernul Georgiei și partidul de guvernământ „Visul Georgian” retrag proiectul de lege privind „agenții străini”, împotriva căruia mii de oameni protestează de câteva zile, scrie Novaya Gazeta Europa.
Partidul de guvernământ „Visul Georgian” a declarat că „mașina de minciuni a reușit să prezinte proiectul de lege într-o lumină negativă și să inducă în eroare o anumită parte a populației”, potrivit DW. Partidul de guvernare nu este de acord că legea este similară cu o lege din Rusia, dar au retras documentul „necondiționat”, mai menționează sursa citată.
Parlamentul Georgiei a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege controversat privind „agenții străini”, despre care criticii spun că este inspirat dintr-o lege aprobată de Rusia în 2012. Sute de oameni au ieșit, pe 7 martie și 8 martie, pe străzile din Tbilisi pentru a protesta față de noua lege.
Oamenii spun că proiectul de lege îngrădește libertatea presei și a societății civile. Poliția din capitala Georgiei a tras cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții din jurul clădirii Parlamentului.
Proiectul de lege impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” și să se supună monitorizării de către Ministerul Justiției. În caz contrar, riscă amenzi substanțiale.
Șeful diplomației UE, Josep Borrel, a declarat că legea privind „agenții străini” contravine obiectivului Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Statele Unite nu exclud posibilitatea de a impune sancțiuni autorităților georgiene.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a afirmat, într-un interviu pentru Digi24, că Georgia s-a îndepărtat considerabil de UE și riscă să piardă sprijinul acesteia dacă va continua cu „tendințele nedemocratice”.